ABD'den Erdoğan ve Davutoğlu'nun 3 yıl önceki sözlerini yalanlayan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu'nun 3 yıl önce TV ekranlarından ömür biçtiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a ABD yeşil ışık yaktı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD olarak Suriye'de siyasi değişim için bu ülkenin Devlet Başkanı Esed ile müzakere etmek zorunda olacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 15.03.2015 - 21:08
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD olarak Suriye'de siyasi değişim için bu ülkenin Devlet Başkanı Beşşar Esed ile müzakere etmek zorunda olacaklarını ve Esed'e müzakereleri kabul etmesi için baskı yapmanın yollarını araştırdıklarını söyledi.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN SÖZLERİ ÜZERİNDEN 3 YIL GEÇTİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile sarmaş dolaş görüntüleri ile hatırladığımız Erdoğan, Arap Baharı'nın başlaması sonrasında "Kardeşim" dediği Beşar Esad'a düşman olmuştu.

Türkiye'nin bu politika değişikliği sonrasında dönemin Başbakanı Erdoğan ve dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Beşar Esad ile ilgili sert açıklamalar yapmaya başladı.

Erdoğan ve Davutoğlu 2012 yılında TV ekranlarında Esad'a ömür bile biçti. Erdoğan, "Esad'ın siyasi ömrü bitti. Kendisi sadece bir figüran" ifadelerini kullanırken, Davutoğlu, Suriye'deki sancılı sürecin çok uzun sürmeyeceğini dile getirerek, "Bu süreci artık yıllarla değil, aylarla veya haftalarla ifade etmek gerekir" demişti.    

Ancak bu sözleri söyleyeli 3 koca yıl geçesine rağmen Esad ülke içinde her geçen gün gücünü artırarak iktidarını sağlamlaştırdı.

Suriye ile ilgili Türkiye'den gelen bu kesin açıklamalara rağmen Kerry'nin Suriye'deki iç savaşın dördüncü yılında, CBS News'e verdiği mülakatta, "Neticede müzakere etmek zorundayız. Cenevre 1 süreci bağlamında her zaman müzakere etme niyetinde olduk" açıklaması Erdoğan ve Davutoğlu'nun, "Esad kısa zamanda gidecek" sözlerini de tamamen yalanlayan bir ifade olarak dış polihtika tarihine geçti.

İŞTE DAVUTOĞLU VE ERDOĞAN'IN O SÖZLERİ

Suriye'deki çatışmayı sona erdirmeye dönük diplomatik süreci yeniden canlandırmanın yollarını araştırdıklarını belirten Kerry, "Esed'in gelip bunu yapması (müzakerelere girmesi) için uğraşıyoruz ve bunun olması için de onun üzerinde çeşitli türlerden artan baskı oluşturmak gerekebilir. Bu baskıyı meydana getirmeye yardımcı olabilecek adımları değerlendirmekte olduğumuzu insanlara çok net ifade ettik" diye konuştu.

Kerry, müzakerelerin önemli olduğunu çünkü soruna askeri değil, siyasi çözüm bulmak gerektiği noktasında herkesin mutabık kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Esed rejiminin müzakere etmesini sağlamak için, ona, bu siyasi neticenin peşinde olma ve (Esed'in) müzakereler konusundaki hesaplarını değiştirme yönünde herkeste bir kararlılığın bulunduğunu net biçimde göstermemiz gerekecek. Bu, şu anda yapılmakta. Ve şuna ikna olmuş durumdayım ki müttefiklerimizin ve diğerlerinin çabalarıyla, Esed üzerinde artan baskı olacak" 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler