Yemen doludizgin ıçsavaşa

Suudi Arabistan ile İran’ın rekabetine sahne olan Yemen doludizgin içsavaşa koşuyor.

Yayınlanma: 22.03.2015 - 21:55
Abone Ol google-news

IŞİD’in başkent Sanaa’da 142 kişinin öldüğü kanlı cami saldırılarının ardından BM Güvenlik Konseyi, önce istifa eden ve şubatta güneyin başkenti Aden’e kaçıp yeniden başkanlığını ilan eden Mansur Hadi’nin çağrısıyla acil toplandı. Suud destekli Hadi yaşananları ‘İran darbesi’ diye nitelerken, Şii Ensarullah hareketi Hadi güçlerini devrimi bitirmek için ‘kirli savaş’ yürütmekle suçluyor.

Hadi, Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta ‘acil müdahale’ çağrısı yaptı. Televizyondan halka hitabında da Aden’i ‘geçici başkent’ ilan eden Hadi, cami bombalamalarını kınadı, “Husilerin temsil ettiği Şii aşırılıkçılık ile el Kaide’nin temsil ettiği Sünni aşırılıkçılık madalyonun iki yüzü” dedi. Hadi, “Marran Dağı’nda İran bayrağı yerine Yemen bayrağını yeniden dalgalandıracağız” ifadelerini kullandı.

Taiz’in kontrolü Husilerde

Ensarullah’ın başını çektiği Yüksek Devrimci Komite ise Hadi’ye sadık milislerin ‘kirli savaşına’ karşı silahlı güçleri hazırlıklı olmaya çağırdı. Ensarullah’ı Suudiler tarafından kansız darbeyle devrilmiş eski başkan Ali Abdullah Salih de destekliyor. Ensarullah dün Sanaa ile Aden’i bağlayan 3. büyük kent Taiz’i de kontrolüne aldı. Aden’in 150 km kuzeybatısındaki Taiz’deki özel güçlerin komutanı Hamud el Harathi, Hadi’nin meşruiyetini reddetti. Komşu Lahj vilayetindeki El Houta’da ise El Kaidecilerin Aden’e tehdit oluşturmaya başladığı belirtiliyor.

Hadi güçleri, El Kaide ve Husilerin çatışmasına IŞİD unsuru da eklenmişken, ABD ordusu El Kaide’yle savaşta insansız hava araçlı saldırılar için kilit önemde istihbarat toplanan El Anad hava üssündeki özel güçlerini tahliye etmeye başladı.

Barzani’den intikam yemini

Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani, IŞİD’in geçen hafta kafalarını keserek öldürdüğü üç peşmergenin intikamını almaaya yemin etti. Barzani, internetten yaptığı açıklamada, “Şehitlerimizin ailelerine söz veriyoruz, kanları yerde kalmayacak, intikamları alınacak” dedi. Barzani, “Peşmergeleri bu şekilde şehit edenler, geçmişte, bugün ve gelecekte kahraman peşmergenin kendilerine nasıl eriştiğini görecekler” ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın cumartesi günü olayla ilgili Barzani’yi arayarak taziyelerini ilettiği kaydedildi. IŞİD geçen şubatta da bir düzineden fazla peşmergeyi kafeslerde sergilemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler