İran'dan Erdoğan'a: Hırsını dizginle

Dışişleri Bakanı Zarif, Erdoğan’ın stratejik hatalar ve hırslı politikalarla bölgeye onarılmaz zarar verdiğini söyleyip sorumlu davranmaya çağırdı.

Yayınlanma: 27.03.2015 - 14:17
Abone Ol google-news

 Suud öncülüğünde 10 Sünni ülkenin Şii Husilerin iktidarı ele geçirmesini gerekçe göstererek Yemen’e saldırmasına sert tepki gösteren ama misilleme sinyali vermeyen İran, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaylım ateşine ağır yanıt verdi. İsviçre’nin Lozan kentinde nükleer müzakerelere katılan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Erdoğan’ın bölgede çatışma çıkaran taraf olduğunu ima ederken, Türkiye’yi bölgede “stratejik hatalar” yapıp ‘hırslı politikalar’ izlemekle eleştirdi.

Zarif, Ankara’nın Suriye ve Irak’taki mezhepçi müdahalelerinin yaktığı ateşe atıfla “Stratejik hatalar ve hırslı politikalarla bölgede onarılmaz hasarlara neden olanların, sorumlu politikalar benimseyerek kapasitelerini barış ve huzurun sağlanmasında kullanmaları iyi olur” vurgusu yaptı. İranlı bakan Tahran ile Ankara arasındaki dengeli rekabet politikasını da korudu: “Türkiye ile değişik alanlardaki stratejik ilişkilerimize büyük önem verip saygı duymaktayız. Bölgedeki tüm ülkeler istikrarın sağlanması, istikrarsızlığın bölgeye yayılmasını önlemek için uğraşmalı.”

Erdoğan, önceki gün France24’e demecinde ve Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile basın toplantısında, İran ve diğer terörist grupların Yemen’den, aynı şekilde Suriye ve Irak’tan da çıkması gerektiğini dile getirmişti. İran’ın IŞİD’in çekilmesinin ardından yerini almak istediğini savunan Erdoğan, “Bölgede, Yemen’de olan gelişmeler tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır. İran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi?” demişti.

Suudi kralıyla görüştü

Bu açıklamalarına koşut ABD Başkanı Barack Obama ile Reuters’e göre kendi girişimiyle telefon görüşmesi yapan Erdoğan, Suudi Kralı Selman’ın telefon trafiğine de dahil oldu. Önceki gün operasyona lojistikistihbarat desteği vermeye hazır olduğunu açıklamış Erdoğan, dün Suudi Kralı’na Yemen’de Şii Husilerin varılan tüm anlaşmaları ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını çiğnediğini, bunun kaygı verici olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler