Pilot hasta, kural değişti

Fransa’da 150 kişiye mezar olan uçağı düşüren pilot Andreas Lubitz’in depresyon tedavisi gördüğü ortaya çıktı. Havayolu şirketleri kokpitte tek pilot kalmasını yasaklıyor.

Yayınlanma: 27.03.2015 - 20:49
Abone Ol google-news

İspanya‘dan Almanya’ya uçarken Fransa Alpleri’ne çarpan ve içindeki 150 kişiye mezar olan Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya bağlı Germanwings uçağını kasten düşürdüğü söylenen 28 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz’in depresyon tedavisi gördüğü, ilaç kullandığı ortaya çıktı. Alman basınına göre Lubitz’in durumundan Lufthansa haberdardı. Dün Alman polisinin Lubitz’in kaldığı anne-babasının evinde yaptığı aramada ise facia günü raporlu olduğu ama depresyonun son durumunu işverenden saklamaya çalıştığı sonucuna varıldı. Öte yandan Kaptan pilotun kokpite girebilmek için baltayla kapıyı kırmaya çalıştığı ama başarılı olamadığı da anlaşıldı.

Düsseldorf’taki evde kazanın meydana geldiği günü de kapsayan bir doktor raporu bulundu. Savcı Ralf Herrenbrück, Lubitz’in rahatsızlığı nedeniyle “uygun” tedaviyi gördüğünü gösteren belgeler bulunduğunu açıkladı. Uçağın düştüğü gün için Lubitz’in raporlu olduğunu ve raporu evinde yırtılmış halde bulduklarını söyleyen savcı, raporun yırtılmasının pilotun hastalığını “işvereni ve iş arkadaşlarından sakladığını” doğruladığını belirtti. Evde intihar mektubuna rastlanmadığını, olayın siyasi veya dini arka planı olduğuna dair bir ipucu bulunmadığını sözlerine ekledi.

Sürekli depresyonda

Alman Bild gazetesi, Alman Federal Havacılık Dairesi’nin Lufthansa’nın verdiği belgelerle oluşturduğu Lubitz dosyasında “SIC” kodunun bulunduğu, pilotluk lisansında bu kodun düzenli ve özel olarak doktor tarafından muayene gerektirdiği anlamı taşıdığını duyurdu. Buna göre genç pilot 2008’de uçuş eğitimini “tükenmişlik sendromu” gerekçesiyle aylarca askıya almış ve psikolojik yardım almış. 2009’da da “azalan ağır depresif dönem” geçirdiği teşhisi konulmuş. Lufthansa’nın hem Bremen hem de ABD’nin Phoenix kentindeki uçuş okullarında eğitim gören Lubitz, bu yüzden bir süre “uçuşa elverişli olmayanlar” listesinde yer almış. 1.5 yıl psikolojik tedavi gören Lubitz, uçuş derslerinde derecesi düşürülse de okulu başarıyla bitirmiş. Fransa Başbakanı Manuel Valls Lufthansa’ya Lubitz’le ilgili elindeki tüm bilgi ve belgeleri açıklaması çağrısı yaptı. Perşembe günkü basın topntısında Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, Lubitz’den “uçmak için yüzde 100 sağlıklı” diye söz etmişti. Bu haberlerin ardından Alman havayolu devine on milyonlarca avroluk tazminat davaları açılması bekleniyor.

Fitness meraklısı

Andreas Lubitz, bir planör kulübünde de eğitim almış. Kulübün üyelerinden Peter Ruecker, Lubitz’in sıkı bir eğitim sonrası Lufthansa’ya stajyer pilot olarak kabul edildiğini söyledi. Ruecker, Lubitz’i “sessiz ama cana yakın bir genç erkek” olarak nitelendirdi. Alman havayolları şirketi Lufthansa da, Lubitz’in eğitimini tamamladıktan hemen sonra, 2013 Eylül’ünde Germanwings havayollarında çalışmaya başladığını ve 630 saatlik uçuş geçmişi olduğunu açıkladı. Lubitz, Lufthansa’da katıldığı pilot eğitimi sırasında sıhhat sorunlarını gerekçe göstererek ABD’nin Arizona eyaletindeki bu eğitimine 11 ay ara vermiş. Pilotun hasta dosyası Alman yasalarına göre ancak mahkeme kararıyla açıklanabilecek olduğundan, bu konuda söylenenlerin hepsi şimdilik spekülasyon.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler