İran yönetimi 'şahinleri' ikna çabasında

İran Dışişleri Bakanı Zarif: "Anlaşma nükleer haklarımızı tescilleri, bomba amacı gütmüyoruz, daha fazlasını istemiyoruz. Bölgede hegemonya peşinde de değiliz"

Yayınlanma: 05.04.2015 - 14:06
Abone Ol google-news

İran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimi, 2 Nisan'da İsviçre'de dünya güçleriyle varılan 'çerçeve anlaşmayı' İran içindeki muhafazakarlara da kabul ettirmek için kolları sıvadı. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Lozan'daki nükleer müzakerelerden muzaffer biçimde ülkesine dönmesinin ardından dün meclis karşısına çıkarken, öncesinde devlet televizyondan kuşkulu muhafazakarlara mesajlar verdi. Zarif, nihai anlaşma imzalanır imzalanmaz BM yaptırımlarının derhal kaldırılacağını, eğer karşı taraf anlaşmayla verdiği sözlerini tutmazsa da "nükleer programlarına geri döneceklerin" belirtti. 
 
ABD Dış Politika Şefi Federika Mogherini ve Zarif tarafından İngilizce ve Farsça okunan bildirinin ardından ABD'nin yanı sıra Fransa da 'bilgi notu' şeklinde birer metin yayımlamıştı. ABD metninde, İran'ın nükleer programına 10 yıl boyunca nükleer silah yapmasını engelleyecek sıkı kısıtlamalar karşılığında uluslararası yaptırımların kaldırılmasına dair unsurlar sıralanıyor. 30 Haziran'a kadar yazılacak nihai anlaşma bu unsurlardan oluşacak. 
 
Zarif ise önceki gece İran televizyonunda Amerikan metnini eleştirdi, 'yatırımların kaldırılması' yerine 'askıya alınması' ifadesinin Amerikan iç siyasetindeki baskılar nedeniyle kullanıldığını söyledi. "Amerikalılar bilgi notuna neyi istiyarlarsa onu koymuşlar... Ben bile bu konuyu Kerry nezdinde protesto ettim" diyen İranlı bakan, Kerry'nin yardımcısı Wendy Sherman'ın yaptığı açıklamanın Lozan'da okunan bildiriyle çeliştiğini de savunurken, Mogherini'nin bile ABD'li yetkililere tepki gösterdiğini iddia etti. 
 
Obama gibi konuştu
 
Diğer yandan Zarif, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'ın sözünde durmaması halinde yaptırımların yeniden devreye sokulacağı çıkışına karşılık "karşı tarafın anlaşmaya aykırı hareket etmesi halinde İran'ın nükleer programını hızlı bir şekilde devam ettirileceğini" belirterek "Nükleer programda elde ettiğimiz kazanımlara geri dönebiliriz. Edindiğimiz bilgi bize ait ve kimse bunu bizden alamaz" dedi.
 
'Komşularla iyi ilişkiler istiyoruz'
 
Zarif, anlaşmadan İran'ın 'karlı çıktığını', İran'ın nükleer programı ve durdurulamazlığının Batı tarafından tescillendiğini belirtirken, anlaşmanın uluslararası toplumla daha üretici ilişkilere kapı araladığını kaydetti. İranlı bakan, "Haklarımızdan daha fazlasını talep etmiyoruz. Ne geçmişde ne bugün bomba amacı gütmedik. Bölgesel hegemonya peşinde de değiliz. Bölgedeki komşularımızla iyi ilişkiler istiyoruz" vurgusunu yaptı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler