Cumhurbaşkanı mı Arap padişahı mı?

İran medyası Erdoğan’ın Tahran’a ‘Suudi kralından mesaj getirdiğini yazıp ‘Arabistan padişahı mıdır’ diyerek çattı.

Yayınlanma: 08.04.2015 - 22:59
Abone Ol google-news

İran medyası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü Tahran ziyaretinde Suudi yönetiminin Yemen mesajını ilettiğini öne sürerken, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı mı, Arabistan padişahı mı” nitelemesi dikkat çekti.

Asriran’a göre, Suudi Kralı Selman’ın Erdoğan vasıtasıyla aktardığı mesajda, Yemen’de Riyad yanlısı devrik lider Mansur Hadi’ye bayrak açarak ülkeyi kontrollerine alan Şii Husilere yönelik talepler sıralandı. Aynı iddia başka gazetelerde de yer aldı.

 

‘Dolaylı özür’

İtimat, Erdoğan’ın Yemen üzerinden İran’a yönelttiği ithamların, Riyad’ın bölge politikaları doğrultusunda olduğunu yazdı. Suud’un ‘elçiliğini üstlenen’ Erdoğan için “Türkiye cumhurbaşkanı mı Arabistan padişahı mı” diye soran gazete, Türkiye’nin dış borcu arttığı için çelişkili politikalar izlemeye zorlandığını savundu. Dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Erdoğan ile görüşmesindeki ifadeler de manşetlere taşındı. İbtikar, “İran lideri, bazı Müslüman ülkelerin İslam düşmanlarına hizmet ederek ihanet ettiğini Erdoğan’a hatırlattı” dedi.

Cumhuri İslami, Hamaney’in “IŞİD konusunda düşmanın gizli elini görmeyenler kendilerini aldatıyor” sözünü aktardı. İran gazetesi Hamaney’in Erdoğan’ı “İslam ülkeleri birbirini zayıflatmaktan kaçınmalı” diye uyardığını yazdı. Erdoğan’ın ziyaret öncesinde sert eleştirilerini anımsatan Mashregnew, “Dolaylı olarak İran’dan özür dilemiş oldu. Ziyaret, Ankara’nın stratejik hatasının telafisinin başlangıcı” yorumunu yaptı.

 

İran anlaşmasına CIA desteği

Harvard Üniversitesinde konuşan CIA Başkanı John Brennan, “Nükleer programla ilgili olguları ve şartları bilip de anlaşmanın atom bombası için İran’ın önünü açtığını söyleyenler, bence tümden ikiyüzlülük yapıyor” dedi. “İran’ın çerçeve anlaşmayla bu kadar çok şeyi kabul etmesi benim için hoş bir sürpriz oldu” vurgusu yapan Brennan, İran’ın “Ortadoğu’da daha fazla bela açma” kabiliyeti kazanmasından endişe edenleri anladığını söyleyip “İran’ın nükleer silah edinmesini engelleyecek daha sağlam bir anlaşma elde edemezler” diyerek ekledi: “İranlılardan tüm nükleer programlarını feshetmelerini bekleyemezsiniz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler