İşte Esad’ı devirme planı

Amerikan gazetesi Huffington Post’a göre Türkiye karadan, Suudi Arabistan havadan Suriye’ye müdahale edecek. Planla ilgili görüşmelerde Katar arabulucu. Bir Körfez kaynağı, “ABD’nin bizimle beraber hareket etmesini sağlamanın tek yolu dişimizi göstermemizse, diş gösteririz. Ve Sünni dişi azılıdır” dedi.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 17:58
Abone Ol google-news

ABD’nin Huffington Post gazetesi, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın Suriye’yi işgale girişmek için görüşmeler yaptıklarını iddia etti. “Türkiye ile Suudi Arabistan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirecek bir askeri ittifak kurmak için üst düzey görüşmeler yürütüyor” diyen gazete, Türkiye’nin Esad’a karşı “ılımlı” isyancılara yardım için kara birlikleriyle müdahale edeceğini; Suudi Arabistan’ın da hava saldırılarıyla destek olacağını ileri sürdü. Görüşmelere yakın kaynaklara dayandırılan haber, Suudi Arabistan’ın Yemen’de İran nüfuzuna doğrudan savaş açması ve Türkiye’nin buna destek açıklaması sonrası geldi.

Buna göre, Ankara ile Riyad arasında arabuluculuk yapan Katar Emiri Tamim Bin Hamad El Tani, şubatta Beyaz Saray’ı ziyaretinde, ABD Başkanı Barack Obama’yı görüşmelerden haberdar etti. Görüşme sonrası “Esad’ın iktidardan gidişinin geçiş sürecinin nasıl başarılacağına dair fikirler paylaştıklarını” söyleyen Obama, o zamandan beri bu yönde bir strateji sunmadı. Bir kaynak, Türkiye ile Suud’un, görüşmeleri başarılı ilerletmeleri halinde, ABD destek verse de vermese de, Suriye’ye müdahale edeceklerini söyledi.
 
“Sünni dişi azılıdır”

Risk analizi firması IHS’nin Ortadoğu uzmanı Firas Abi Ali “ABD-İran yakınlaşmasını tehdit gören aktörlerin eylemleri giderek öngörülemez hale geliyor, daha önce aşırı buldukları riskleri kendilerini korumak adına göze almak istiyorlar” değerlendirmesini yaparken, bir Körfez kaynağı “ABD’nin bizimle beraber hareket etmesini sağlamanın tek yolu dişimizi göstermemizse, diş gösteririz. Ve Sünni dişi azılıdır” dedi. 
 
İki ülke de yorum yapmadı

Huffington Post, görüşlerini almak istediği Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlıkları tarafından ABD’deki büyükelçiliklerine yönlendirildiğini, her iki elçiliğin de yorum yapmadığını aktardı.
TSK’nın bölgedeki en dominant ordulardan biri olduğu, Suudi Arabistan’ın Suriye’nin istikrarı, IŞİD’siz muhalefetin desteklenmesi ve Esad’a içsavaşın bitirilmesini kendi gidişini de içerecek şekilde müzakere etmesi için baskı yapılması amacıyla Türkiye’nin yardımını istediği belirtildi. “Türkler ise Esad’ın gidişini istemekle birlikte Arap olmayan bir ulus olarak Suudi Arabistan’ın geniş çaplı müdahalesi olmadan Suriye’de daha büyük bir rol almak istemiyor” denildi. 
Suriye’ye olası askeri müdahale, Obama’nın İran’la nükleer anlaşma konusunda bu bahar Körfez İşbirliği Konseyi üyeleriyle Camp David zirvesi düzenlemesinden önce beklenmiyor. Riyad ile Ankara arasında bu beklenmedik işbirliğini, ABD-İran yakınlaşmasının körüklediği belirtiliyor. Yaptırımlar kalkarsa, İran’ın Esad’a daha da fazla yardım edeceği söyleniyor. 
 
Hazırlığın ilk işareti

Askeri müdahale hazırlığının ilk işareti, 2 Mart’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suudi Kralı Selman’la görüşmesi ve iki liderin Suriye muhalefetini birlikte güçlendirme, savunma-güvenlik alanlarında işbirliğini genişletme anlaşması açıklamasıydı. Ardından Erdoğan, Katar ile istihbarat paylaşımı, askeri işbirliği ve gerekirse iki ülkenin birbirinin topraklarına asker konuşlandırmasına yönelik anlaşma imzaladı. Londra merkezli düşünce kuruluşa RUSI’nin Türkiye uzmanı Aaron Stein, Selman’ın İhvan’a selefi Abdullah’tan farklı baktığını, İhvan meselesini aşarak Sünni Arapların İran ve Suriye’ye karşı birlik olması için çalıştığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler