Obama'dan 1915 olayları açıklaması

ABD Başkanı Obama, 1915 olayları için 'büyük felaket' ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 24.04.2015 - 09:00
Abone Ol google-news
ABD Başkanı Obama, Ermenilerin 1915 olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan ile ilgili açıklamasında, soykırım ifadesini kullanmadı. Obama, Ermenicede 'Büyük Felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesini kullandı.

"20. YÜZYILIN İLK TOPLU MEZALİMİ"
 
Barack Obama, Türkiye'nin olduğu kadar 'ABD'de yerleşik Ermeni Diasporasının ve Ermenistan'ın merakla beklediği açıklamasını, bu yıl, beklenenden bir gün önce yaptı. "Bu yıl, 20. yüzyılın ilk toplu mezalimi olan Meds Yeghern'in 100. yılını anıyoruz" ifadesini kullanan Obama, "Osmanlı İmparatorluğu, 1915'ten başlayarak Ermeni halkı sürgün etti, Ermeniler katledildi ve ölüme yürütüldü. Tarihi anayurtlarındaki kültür ve mirasları silindi. Korkunç şiddet sırasında 1,5 milyon Ermeni can verdi. 1915 yılında yaşanan dehşetler gözler önüne serildiğinde, ABD Büyükelçisi Henry Morgenthau alarm zilini çaldı ve Osmanlı liderlerine karşı durdu. Onunki gibi çabalar sayesinde Meds Yeghern gerçeği ortaya çıktı ve ilk BM İnsan Hakları Sözleşmesi'nin oluşturulmasına katkı sağlayan Raphael Lemkin gibi insan hakları savunucularının sonraki çalışmalarına etkide bulundu" dedi. 

PAPA FRANCİSCUS, TÜRK VE ERMENİ TARİHÇİLERİN GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRMESİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
 
1915 olaylarının 100. yıl dönümünün 'önemli' olduğunu belirten Obama, bugünün, tarihsel anmanın ve geçmişle hesaplaşmaya yönelik zor ancak gerekli çalışmaların önemi üzerinde derinlemesine düşünmeye yönelttiğini söyledi. 
 
Başkan seçildiğinden bu yana 1915 yılı olaylarına ilişkin görüşlerini düzenli olarak dile getirdiğini belirten ve görüşlerinin değişmediğini anlatan Obama, "Gerçeklerin tam, samimi ve adil kabulü hepimizin çıkarına. İnsanlar ve uluslar, geçmişlerin acılı öğeleriyle hesaplaşarak ve kabul ederek, daha fazla güçlenir. Daha adil ve hoşgörülü gelecek kurar. Tarihin bu karanlık sayfasına ışık tutmaya çalışan Papa Franciscus, Türk ve Ermeni tarihçiler ile diğer birçokları tarafından görüşlerin dile getirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.
 
ABD'de yerleşik Ermenilerin, Amerika'ya çok değişik alanlarda büyük katkılar sağladığını belirten Obama, "100. yıl dönümünde de, kaybedilenleri anmak için Ermeni halkıyla birlikte duruyoruz. Acı çekenlerin unutulmayacağı sözünü veriyoruz ve kendimizi bu acılı mirastan ders almaya adıyoruz. Böylece gelecek kuşaklar onu tekrar etmeyebilir" diye konuştu. 
 
 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler