KKTC’de Mustafa Akıncı farklı kazandı

KKTC seçimini Eroğlu’na 20 puan fark atan Akıncı yüzde 60’la aldı. Çözüm vaat eden solcu lider, Fethullahçı çamuru atanlara karşı değişimin kazandığını belirtti.

Yayınlanma: 26.04.2015 - 19:09
Abone Ol google-news

KKTC’de yeni bir dönem başlıyor. BM sponsorluğunda yeniden başlaması beklenen müzakerelerin rotasını çizecek yeni cumhurbaşkanı netleşti. Seçimlerde ipi, çözüm ve barış yanlısı solcu aday Mustafa Akıncı göğüsledi. Katılımın yüzde 64.12’yi olduğu, 110 bin oyun kullanıldığı 2. turda Akıncı yüzde 60.38 oy alırken, sağcı muhafazakâr Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yüzde 39.62’de kaldı.

Mustafa Akıncı kimdir?

Mayısta masaya

Lefkoşa’daki İnönü Meydanı’nda zafer mitingi düzenleyen Akıncı “Yeni bir miladı haber veriyorsunuz. Yeni bir dönemi hep beraber başlatıyoruz” dedi. Kendisine karşı türlü tezgah çevrildiğini belirten solcu lider,”Bunca yıldan sonra Fethullahçı ilan ettiler. Hem Rumcu hem Fethullahçı nasıl olur, siz söyleyin” diye çıkıştı. “Ne yapılırsa yapılsın, bir toplumda değişimin vakti geldiyse, onu hiçbir güç engelleyemez” vurgusu yapan Akıncı, kendisini destekleyen CTP, sendika ve STK’lere teşekkür edip “Eroğlu’nu destekleyenlerin de cumhurbaşkanı olacağız” dedi. Rum lider Nikos Anastasiadis’in ardından BM Temsilcisi Eide’nin de tebrik ettiğini ve mayısın 2. haftası gelip görüşeceğini belirtti.

Eroğlu ‘son’ dedi

KKTC’nin bağımsız kalmasını savunan Eroğlu, Akıncı’yı tebrik edip “Bu katıldığım son seçim” dedi. Seçmen bitmeyen çözüm müzakerelerinden bezgindi. 39 yaşındaki Yücer Yuruk “Eğer isterlerse bu işi bir günde çözürler” derken, 80 yaşındaki Hüseyin Şefketoğlu “Geçmişte çok çektik. Çocuklarımızın da çekmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Enerji denklemi

Kıbrıs’ın doğalgaz yataklarının birleşme anlaşması için pozitif unsur olarak kullanılabileceği umudu doğmuştu. Ancak Rumlar tek başına arama başlatınca Türkiye Barbaros sismik araştırma gemisini bölgeye yollamıştı. Bunun üzerine Anastasiadis ekimde müzakereleri askıya almıştı.

Her vesayete karşı

68 yaşındaki Akıncı 28 yaşındayken seçildiği Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığında 14 yıl boyunca Rumlarla yaptığı işbirliğiyle efsane oldu. Eski Toplumcu Kurtuluş Partisi liderinin bu seçim kampanyasında ise “Türkiye ile ana-yavru değil kardeş ilişkisi kuracağız” sözü konuşuldu. Bu, Kıbrıslı Türklere ilk tercüman oluşu değil. 2000’de TSK’nın KKTC’deki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK) atadığı tuğgeneral Ali Nihat Özeyranlı, polisin GKK’ya değil de hükümete bağlanmasını engellemişti. Buna “Demokraside kabul edilemez” tepkisi veren Başbakan Yardımcısı Akıncı, komutanın hakaretengiz sözlerini de “Ülkemizde kendi kendimizi yönetmek, polisimize sahip olmak istiyoruz. General çizmeyi aşmıştır” diye yanıtlamıştı. 2003’te Annan Planı müzakere edilirken, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın binlerce Türkiyeliyi KKTC vatandaşı yapmasına sesini çıkarmayan Erdoğan’a da uluslarası konferansta çıkışmıştı: “Erdoğan Türkiye’deki demokratikleşme adımlarını Kıbrıs’ta atmıyor. Uluslararası toplumun önünde irademize müdahaleyi durdurmaya çağırıyorum.”

 

Mustafa Akıncı kimdir?

Mustafa Akıncı, 28 Aralık 1947 yılında Leymosun (Limasol)'da doğdu.

1973 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezuniyetinden sonra Lefkoşa’ya yerleşti.

1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclis’ine seçilerek görev yaptı.

1976’da 28 yaşında Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 1976-1990 yılları arasında 14 yıl boyunca kesintisiz sürdürdü.

1978 yılında LTB Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağladı. Bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı 1989 yılında ‘Dünya Habitat Ödülü’ne, 2007 yılında ise Ağa Han (Aga Khan) Mimarlık ödülüne layık görüldü.

2003 yılında da Lefkoşa Rum Belediyesi eski Başkanı ile yaptıkları çalışmalardan ötürü ‘Europa Nostra Onur Ödülü’ne (Medal of Honour) layık görüldü.

1983’te Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yaptı.

1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

1993 – 2009 yılları arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilliği görevini sürdürdü.

1999 – 2001 döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi.

2003’te Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucuları arasında yer aldı, liderliğini üstlendi. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretti.

Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katıldı.

2010 yılında Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğu sırada 14 Yıl’ isimli kitabı yayınlandı.

İyi derecede İngilizce bilen Mustafa Akıncı, evli, üç çocuk ve iki torun sahibidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon