Yolsuzluk eski başkana uzandı

Brezilya’da yoksullukla mücadelesi nedeniyle halkın sevgilisi olarak tanınan eski başkan Luiz Inacio Lula da Silva yolsuzlukla suçlandı. Lula hakkında bir inşaat şirketinin imar izni ve kredi alması için nüfuzunu kullandığı iddiasıyla önsoruşturma yürütülüyor.

Yayınlanma: 05.05.2015 - 07:01
Abone Ol google-news

Brezilya’da yolsuzluk soruşturması açılan en üst düzey yetkililer arasına “yoksullukla mücadelenin şampiyonu”, “halkın sevgilisi” addedilen Luiz Inácio Lula da Silva da katıldı. 2011’de başkanlıktan ayrılan Lula, 2011-14 arası inşaat şirketi Odebrecht’in Küba, Dominik Cumhuriyeti, Gana ve Angola’da kazandığı milyarlarca dolarlık ihalelerle ilgili yolsuzlukla suçlanıyor. Lula’nın nüfuzunu kullanarak inşaat devinin imar izni ve kredi almasını sağladığı ve karşılığında çıkar elde ettiği iddialarıyla ilgili önsoruşturma yürütülüyor.

Brezilya özellikle devlete bağlı petrol şirketi Petrobras’taki milyarlarca dolarlık yolsuzluk skandalı yüzünden sarsılıyor. Bununl ilgili siyasetin en üst kademelerine soruşturma açılırken, Petrobras’ın eski CEO’su olan Devlet Başkanı Dilma Rousseff de istifa etmesi ya da azledilmesi yönünde yoğun baskı altında. Rousseff’in başkanlığa yükselmesini sağlayan selefi Lula ise Odebrecht’in masraflarını karşıladığı yurtdışı seyahatleri yüzünden mercek altına alındı. Lula’nın Küba, Dominik Cumhuryeti, Gana, Angola liderleriyle görüşmesinin ardından Odebrecht’in bu ülkelerdeki inşaat projelerine devlete bağlı kalkınma bankası BNDES’in en az 1.6 milyar dolar finansman sağladığı iddia ediliyor. Bu yöndeki belgelerin basına yansımasının ardından federal savcılar önsoruşturma açtıklarını ve Lula’yı sorguladıklarını doğruladı. Eski başkan hakkında resmi soruşturma açılıp açılmayacağına 90 gün içinde karar verilecek.

Lula’nın tutkusu

Odebrecht ise yanlış bir şey yapmadığını, Lula ile kurumsal ilişkisinin normal olduğunu ve finansmanının sadece yüzde 7’sinin BNDES tarafından karşılandığını savundu. Eski başkanın vakfı “Instituto Lula”, haberlerin yanlış olduğunu ileri sürdü. Açıklamada ziyaretler yoluyla Afrika’da kalkınma ve Güney Amerika’da entegrasyonu güçlendirmenin Lula’nın tutkusu olduğu, Odebrecht ile seyahatleri sırasında kamu görevinde bulunmadığı ve pek çok sektörden şirketin sözcülüğünü yaptığı dile getirildi. Lula 1 Mayıs konuşmasında bu haberlere yer veren dergileri “çöp” diye niteleyip “Bunlardan 10 gazeteciyi bir araya getirseniz benim dürüstlüğümün yüzde 10’u etmez” demişti. Lula’nın kamu görevinde olmadığından resmen suçlanmaktan kurtulması olası.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler