Seçimler Birleşik Krallığı parçalayabilir

Britanya 40 yıldır ilk kez bu denli başabaş geçen bir seçim içni sandıkta. Seçimin sonuçları ülkede meşruiyet krizi ve yeni bir seçimi doğurabilir.

Yayınlanma: 06.05.2015 - 23:48
Abone Ol google-news

Britanya 1970’lerden beri görülmemiş şekilde başabaş geçmesi beklenen genel seçimler için bugün sandığa gidiyor. Hükümet kurma meşruiyeti edinecek kadar oy toplayan çıkacak mı, yoksa azınlık hükümeti mi kurulacak, kim kimle koalisyona gidecek? Bu sorular Britanya siyasetinde meşruiyet krizi ve yeniden seçim doğurabilir. Hatta Birleşik Krallık’ı ve AB’yi parçalayabilir. 45 milyon seçmenin bulunduğu, barajın olmadığı, dar bölge sisteminin uygulandığı seçimin liderleri, partileri ve olası ortaklıkları şöyle:

DAVID CAMERON, MUHAFAZAKAR PARTİ: 48 yaşındaki Cameron, 2005’te liderliğine geldiği Muhafazakarları liberalleştirirken, 2010’da seçildiği başbakanlıkta neoliberal politikalarıyla sosyal yardımların kökünü kuruttu. “Beni seçmezseniz ekonomik istikrar biter” temalı kampanyasına rağmen 2010’daki yüzde 36’lık oyun 6 puan gerisinde kalabilir.

ED MILIBAND, İŞÇİ PARTİSİ: 45 yaşındaki anamuhalefet lideri, “Kızıl Ed”in geniş kesimlerin yoksullaştığı dönemde kesin zaferinin engeli genel kabule aykırı halleri. 2010 parti liderliği yarışında eski bakan kardeşi David’e hezimet tattırdığı için hala “kardeş katili” muamelesi gören Ed, sürekli alay, eleştiri konusu. Kampanyasını ABD Başkanı Barack Obama’nın stratejistleri yürüttü. İşçi Partisi’ni yüzde 29’dan en fazla yüzde 33’e çıkarabilir.

 

İskoçların yıldızı

NICK CLEGG, LİBERAL DEMOKRAT PARTİ: 48 yaşındaki Başbakan Yardımcısı, Cameron’un kemer sıkma politikalarının ortağı olarak öyle itibar ve destek kaybetti ki, bu kez seçilemeyebilir. Yüzde 23’ten 8’e düşmesi beklenen oy oranlarıyla sağın da solun da ortağı olabilirler.

NIGEL FARAGE, UKIP: Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin 51 yaşıındaki lideri, AB karşıtı İngiliz milliyetçisi. 2014 AP seçimlerinde UKIP’i 1. parti yapan Farage, AB’den çıkılmasını savunuyor. “Kazanırsam AB üyeliğini referanduma götüreceğim” diyen Cameron ile yolları kesişebilir.

NICOLA STURGEON, SNP: Bağımsızlık referandumu başarısız olsa da İskoç Ulusal Partisi’nin başına geçen 44 yaşındaki kadın lider Nicola Sturgeon zekası, esprileri ve zerafetiyle çok popüler. SNP İskoçya’da İşçi Partisi’nin oylarını yutabilir. Britanya parlamentosunda 3 parti olabilir. Miliband SNP ile ortaklığı dışlıyor.

 

4 Türk aday yarışıyor

Britanya seçimlerinde, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs kökenli 4 aday yarışıyor: Muhafazakâr Parti’nin Londra/Edmonton adayı Kuzey Kıbrıslı Gönül Daniels, İşçi Partisi’nin Londra/Old Bexley adayı Kuzey Kıbrıslı İbrahim (Ibby) Mehmet, Muhafazakâr Parti’nin Birmingham/ Ladywood adayı, Kahramanmaraş doğumlu Isabel Sigmac, Liberal Demokratların Tottenham adayı, Türk-Kürt kökenli Turhan Özen. Seçilme ihtimalleri düşük olduğu gibi, Türkiye kökenliler Britanya değil Türkiye’deki seçimi takip ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler