Rusya ve Çin omuz omuza

Rusya Devlet Başkanı Putin, Nazilerin yenilmesinin 70. yıldönümünde görkemli törenlerle Batı’ya meydan okudu. Zafer Günü törenlerinde Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le samimi pozlar verdi. Rus ve Çin askerleri de ilk kez birlikte yürüdü.

Yayınlanma: 09.05.2015 - 22:53
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Nazilerin yenilmesinin 70. yıldönümünde görkemli törenler düzenleyerek Batı’ya meydan okudu. 9 Mayıs Zafer Günü etkinliklerine başkent Moskova’da 2.5 milyon kişi katılırken, Kızıl Meydan’da ülke tarihinin en büyük geçit töreni düzenlendi. Geleceğin Rus tankı Armata 14’ten en yeni füze, uçak ve helikoperlere kadar Rus askeri gücünün sergilendiği törende 16 bin asker, 2300 gazi, 143 uçak ve helikopter, 194 askeri araç geçit yaptı.

20 LİDER KATILDI

ABD ve AB ülkelerinin çoğunun Ukrayna krizi, Ankara’nın Putin’in “Ermeni Soykırımı” açıklamaları sebebiyle boykot ettiği törene BM Genel Sekreteri ve UNESCO Başkanı’nın yanısıra Çin, Hindistan, Moğolistan, Vietnam, eski Sovyet cumhuriyetleri, Sırbistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Makedonya, Mısır, Küba, Venezüella, Güney Afrika ve Zimbabve gibi 20’den fazla ülkenin lideri katıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Moskova’ya gidip Meçhul Asker Anıtına çelenk koyacak.

2. Dünya Savaşı’nda ölenlenler için Kızıl Meydan’da ilk kez 1 dakikalık saygı duruşu yaptıran Putin, “zafere katkılarından dolayı Britanya, Fransa ve ABD halklarına” teşekkür etti. ABD’ye atıfla “tek kutuplu dünya kurma çabasını” eleştiren ve “Dünyamızın güvenliği için tüm devletler için NATO harici eşit güvenlik sistemi kurmalıyız” vurgusu yapan Putin, liderlere verdiği davette “Halkımız vatann, kültürü, Avrupa’nın özgürlüğü ve dünya barış adına kendini feda etti” vurgusu yaptı. 2. Dünya Savaşı’nda Rusya 27 milyonla en çok can kaybı veren ülke oldu ve Nazilerin yenilmesinde kilit rol oynadı.

ÖLÜMSÜZLER ALAYI: Moskova’da 250 bin kişi savaş kurbanı akrabalarının fotoğraflarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Ölümsüzler Alayı” adı verilen yürüyüşe babasının fotoğrafıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı. 62 yaşındaki Putin, babası gibi zaferi görememiş binlerce askerle ilgili şunları söyledi: “Babamın da diğer milyonlarca askerin olduğu gibi- bu meydanda yürümeye hakkı vardı. Sonunda babamın da, diğerleri gibi, fotoğrafıyla bile olsa Kızıl Meydan’da yürüyebilmiş olmasından çok mutluyum. Bunu fazlasıyla hak etmişlerdi.”

RUSYA-ÇİN İTTİFAKI PEKİŞTİ: Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve eşiyle yan yana durdu, samimi pozlar verdi. Batı’ya karşı RusÇin ittifakının göstergesi olarak Rus ve Çin askerleri ilk kez birlikte yürüdü.

SİSİ İLE ÇOK ÖZEL: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kavgalı olduğu Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, 3 milyar dolarlık silah ve enerji anlaşmaları yaptığı Rusya’da törenin en ön safındaydı. Putin, Sisi ile Kremlin’de basına kapalı görüşme yaptı. İki lider ilişkileri güçlendirmek için ellerinden geleni yapmaktan söz etti.

SIKI DOSTLAR: Putin, yakın dostu olan Hollywood yıldızı Seven Seagal’ı törene davet etti. Putin ABD Başkanı Barack Obama’ya “Seagal Rusya’nın ABD’deki fahri konsolosu olsun” demişti.

GÖRÜCÜYE ÇIKTILAR

‘Rusya’nın dünyaya sunacak başka şeyi kalmadı mı’ sorusunu beraberinde getiren askeri güç gösterisinde şu silahlar dikkat çekti: Dünyanın en büyük uçağı olan ve Vladimir Gladilin’in adını taşıyan An-124-100, Mi-35M saldırı nakliye helikopteri, Seyyar Nükleer Kuvvetlerin temelini oluşturacak yeni kıtalararası balistik füze sistemi RS-24 Yars (solda), 400 km mesafede her türlü hava ve uzay aracını yüzde 100 garantiyle vurabildiği iddia edilen Triumf S-400 hava savunma füze sistemleri, son teknoloji zırhlı araçlar ve T-90’ların yerine ana muharebe tankı olarak kullanılacak Armata’lar

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler