IŞİD, Irak ile Suriye sınırını fiilen kaldırdı

IŞİD Irak-Suriye sınırında son kapı El Tanaf’ı alarak Ramadi-Palmira’yı bağladı. Obama örgüte karşı strateji değiştirmesi baskısı altında

Yayınlanma: 23.05.2015 - 06:58
Abone Ol google-news

Suriye’nin paha biçilmez antik kenti Palmira’yı ele geçirip en az 280 kişiyi katlettiği haberleri gelen radikal İslamcı IŞİD, “Halifelik” ilan ettiği Suriye-Irak topraklarındaki kontrolünü genişletiyor. Militanlar Suriye ordusunun Irak sınırında kontrolü altındaki son kapı olan El Tanaf’ı da ele geçirdi. Irak tarafında El Velid’in bulunduğu kapının önceki gece düştüğü kaydedildi. Böylece IŞİD, Musul’u ele geçirmesinden 1 yıl sonra kuzeyde Kürtlerin denetimindeki kısım hariç, Irak’ın batısındaki Anbar eyaletinin başkenti Ramadi’yle Palmira arasında bağlantı kurulmuş oldu.

Bu durum ABD Başkanı Barack Obama’ya baskıyı artırdı. Washington’da eski general ve uzmanlar Bush yönetiminin 2007’de Irak’a yaptığı gibi askeri yığınak ve kara gücü salık vermeye başladı. Obama ise, The Atlantic’e demecinde, Ramadi’nin düşüşü için “Taktik açıdan geçici bir başarısızlık” tespitiyle, “Kaybettiğimizi sanmıyorum” dedi. Obama Ramadi’nin zaten savunmasız olduğunu belirtip Iraklıları güçlendirmeleri gerektiğini ekledi. IŞİD’in Suriye’de Palmira’dan sonraki hedefinin Tayfur üssü, Irak’ta ise Ramadi’nin doğusundaki Habbaniye üssü olduğu haberleri geliyor. Suriye’de ise IŞİD’in Palmira’ya ilerleyişina sessiz kalan Batı’dan tepkiler gelmeye başladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Holland, Palmira’nın kurtarılması ve aşırılıkçıların durdurulması çağrısı yaparken, bunun için yeni bir Cenevre önerdi.

Hums vilayetinin çöllük alanındaki Palmira’nın düşmesi isyancıları destekleyen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin “Suriye’nin yarısı IŞİD kontrolünde” yorumuna yol açmıştı. Fransız Suriye uzmanı Fabrice Balanche, IŞİD’in böylece Suriye’nin merkezini belirler hale geldiğini savundu.

Akrep bayrak sallar

Michigan Üniversitesi’nden tarih profesörü Juan Cole, “Bazıları IŞİD’in artık Suriye’nin yarısını kontrol ettiğini iddia ediyor. Ama bu, hesap yapmak için aptalca bir yöntem. Suriyelilerin üçte ikisi Şam’ı Humus üzerinden Lazkiye ve Halep’e bağlayan hatta yaşar. Doğu çölünde nüfus çok seyrek, “kontrol” ne anlama gelir belli değil. Akreplerle kertenkeleler kara bayrakları mı sallıyor?” diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler