İdlib Kaidecilerin elinde

Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib eyaletinde hükümetin kontrolündeki son kent olan Eriha da Kaidecilere geçti. Kaidecilerin bir sonraki hedefi, İdlib’in yanındaki Halep’i almak.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 23:58
Abone Ol google-news

Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib eyaletinde hükümetin kontrolündeki son kent olan Eriha da El Kaidecilere geçti. Suudi Arabistan ve Türkiye’nin desteğiyle Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ile Kaide bağlantılı Ahrarüş Şam tarafından kurulan Fetih Ordusu, böylece Suriye ordusunun son kalesini düşürüp İdlib’i neredeyse tamamen ele geçirdi. Bu ilerlemenin Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin askeri ve lojistik desteğiyle gerçekleştiği Batı basınına yansımıştı.

Halk kaçıyor

Mart sonundan beri eyalet başkenti İdlib, stratejik önemdeki Cisr eş-Şuğur ve Eriha’yı alan Kaideciler, dün Eriha’da göndere Nusra bayrağı çekip kutlama yaparken ilerlemeye devam etti. Hükümet güçlerinin çekildiği Orem Coz dahil 4 köyü de aldı. Hizbullah’ın da çekildiğini aktaran muhaliflerin Gözlemevi’ne göre, hükümet güçleri pek çarpışmadan çekildi, militanlar hükümet güçlerinin 18 üyesini çatışmada öldürdü, 13’ünü infaz etti.

Eriha halkı, yerini yurdunu bırakıp yollara düşen siviller kervanına katıldı. Bölgeyi terk etmek için militanların kontrol noktalarından geçmeleri gerekti. Lazkiye-Halep bağlantı yoluna hâkim bölgeleri alan Kaidecilerin öncelikli hedefi, kıyıda Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın kalesi sayılan, Alevi nüfuslu Lazkiye’ye ilerlemek ve İdlib’in yanındaki Halep’i almak. Ankara-Riyad paktından beri art arda askeri yenilgi alan hükümet güçleri Lazkiye, Hama, Humus ve Şam’a uzanan bir batı yayını savunmaya odaklanmış gözüküyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler