Belediye Başkanı, 'sosyal barış' için yol projesinden vazgeçti

İspanya'nın kuzeyindeki Burgos kentinde bir yol projesine karşı 10 Ocak'ta başlayan protestoların ardından belediye projeden vazgeçmek zorunda kaldı.

Yayınlanma: 18.01.2014 - 15:10
Abone Ol google-news

Bir haftadır Burgos’ta yapılan ve zaman zaman şiddet olaylarının görüldüğü protestolar son iki gündür İspanya geneline de yayılmış, Madrid’de “Burgos’a destek” gösterileri düzenlenmişti.
Çıkan olaylarda Burgos’ta 46, Madrid’de ise 15 kişi gözaltına alınmış, daha sonra 10’u şartlı olmak üzere tamamı serbest bırakılmıştı.
Burgos kentinin Gamonal Mahallesi’ndeki ‘Vitoria” adlı önemli bir caddeyi bulvar haline getirmeye yönelik belediyenin başlattığı 8 milyon avroluk bulvar projesine karşı çıkan halk, protestolarına gerekçe olarak “Projeye ilişkin şüpheler olduğunu, ekonomik krizin yaşandığı ve Burgos Belediyesi’nin 135 milyon avro borcunun bulunduğu bir dönemde böyle yüksek maliyetli bir projeye gerek duyulmadığını” savunup Belediye Başkanı Javier Lacalle’ın istifasını istemişti.

Gelişmeler sonrasında Burgos Belediye Meclisi’nde projeye devam yönünde karar çıksa da Belediye Başkanı Lacalle, projenin tamamen durdurulduğunu açıkladı. Lacalle, “Projeyi durdurup, birlikte yaşam ve sosyal barışa odaklanmaya karar verdik” dedi.
Bu açıklamaya karşın Burgos ve başta Madrid ile Barcelona olmak üzere İspanya’nın birçok büyük kentinde gösterilerin devam etmesi dikkati çekti. Projenin durdurulmasından ikna olmayan göstericiler, Lacalle’ın istifasını, şartlı serbest bırakılanlar hakkındaki tüm suçlamaların kaldırılmasını ve Burgos’a gönderilen çevik kuvvet ekiplerinin geri çekilmesini istedi. İptal edilen yol projesinin olduğu bölgedeki halkın ise balkon ve pencerelere çıkarak kararı kutladıkları belirtildi.

Öte yandan 30 kentte de dün gece Burgos’a destek gösterileri düzenlendi. “Burgos’a destek” gösterileri, İspanya’da ekonomik krizin etkisiyle 2011 yılında kendiliğinden oluşan ve “Öfkeliler” olarak adlandırılan halk hareketinin meydana getirdiği yeni örgütlerden olan 25S’nin çağrısıyla düzenlendi. Gece boyunca süren gösterilerde çıkan şiddet olaylarından dolayı Madrid’de 5, Barcelona ve Alicante’de 3’er, Zaragoza ve Valencia’da 4’er kişi olmak üzere 19 kişi gözaltına alındı.

Bu arada Burgos’daki gelişmelere benzer şekilde, ülkenin kuzeyindeki Santander kentinde belediye tarafından yapılmak istenen şehir merkezindeki büyük bir projenin bölge halkı tarafından protesto edilmesi dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler