Yunanistan Maliye Bakanı, AB'ye rest çekti

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan'ın 1,6 milyar avroluk IMF borcunu ödemeyeceğini açıkladı.

Yayınlanma: 30.06.2015 - 14:11
Abone Ol google-news


Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis Yunanistan’ın bugün IMF’ye olan borcunu ödemeyeceğini söyledi. Böylece ülke resmi olarak temerrüde düşecek.

Yunanistan'ın bugün IMF'e 1.6 milyar euro ödeme yapması gerekiyordu. Gazetecilerin 'Yunanistan bugün borcunu ödeyebilecek mi?' sorusuna cevap veren Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, 'hayır' cevabını verdi.

3 GÜN İÇİN 120 EURO

Ayrıca ülkede bankalar da açılıyor. Emeklilerin banka kartlarına gerek kalmadan da maaşlarını çekebileceklerini ifade eden maliye bakanı 3 gün için toplamda çekebilecekleri paranın ise 120 euro ile sınırlandığını ifade etti.

Öte yandan günde 60 euro para çekilebilinen ATM’lerde 20 euro sıkıntısı yaşanıyor. 20 euroluk banknotlar kalmadığı için bazı ATM’ler müşterilerine sadece 50 euroluk banknotlar verebiliyor.

Ayrıca Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bugün AB yetkilleri ile telefonda uzun görüşmeler yaptı. Fakat Başbakanlık ofisinden görüşmelerin içeriğiyle ilgili olarak bir bilgi verilmedi.

RUSYA'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Öte yandan Kremlin’den yapılan açıklamada Yunanistan’a mali bir yardım yapılmayacağı belirtilerek, borç krizinin Yunanistan ile Avrupa Birliği arasında olduğu belirtildi.

Öte yandan İspanya Başbakanı Mariano Rahoj ise yaptığı açıklamada Yunan halkının referandumda hayır oyu vermesinin ülkenin eurodan çıkışı olarak yorumlanacağını söyledi.

"YUNANİSTAN İFLAS ETSE DE YAPTIRIMLAR SINIRLI"

Yunanistan’ın bugün, kreditörlerden IMF’ye ödeme yapması bekleniyordu ancak ödeme yapılamayacağı açıklandı. Yunanistan’ın mevcut kurtarma planına göre,  ödemesini zamanında gerçekleştirememesi ülkenin iflas sürecine girmesi olarak yorumlanıyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde’ın Yunanistan’la ilgili son açıklamalarında, Yunanistan’ın 2016 yılının mart ayına kadar IMF’nin programına devam etme taahhüdü olduğunu hatırlatarak, bu zamana kadar sağlanan esnekliğin bundan sonra da devam ettirileceğini vurgulaması önemli bir nokta.

Yunanistan’ın IMF’ye olan borç dilimini bugün ödemese de IMF’nin kapıları Yunanistan’a kapanmıyor, fakat Yunanistan’ın uluslararası piyasalarda resmen iflası ilan edilmiş oluyor. Bunun uluslararası yatırımcılar ve ülkenin mali performanıs üzerindeki etkisi yıkıcı olsa bile  IMF’nin Yunanistan üzerinde büyük bir yaptırım uygulaması mümkün görünmüyor.

Daha önce Afganistan, Haiti, son olarak 2001 yılında Zimbabve IMF borçlarını geciktirdi. Örneğin Haiti, IMF’ye olan borçlarını 3 yıl, Afganistan yaklaşık 8 yıl geciktirmişti. Bu yılın nisan ayı itibariyle Somali, Sudan ve Zimbabve’nin IMF’ye ödemesi gecikmiş borçlarının toplam miktarı yaklaşık 1,8 milyar dolar. IMF’nin, ödeme güçlüğü çeken bu ülkelerdeki  mali yaptırımları daha çok sembolik kalıyor. IMF’nin temerrüde düşmüş ekonomilerdeki  temel tercihine baktığımızda, borç ilişkisinin uzun süreye yayılmış vadeler ile yeniden yapılandırılması yoluyla sürdürülmekte olduğu  görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler