İran'la anlaşma sağlandı

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandığı bildirildi.

Yayınlanma: 14.07.2015 - 10:13
Abone Ol google-news

BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ve Almanya, İran ile nükleer silahların kontrolü karşılığında ambargonun kaldırılması konusunda anlaşmaya vardı.

ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın İran ile bir süredir Viyana'da sürdürdüğü görüşmelerin anlaşma ile sonuçlandığı açıklandı.

İki taraf arasındaki tarihi anlaşma, Tahran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların azaltılması konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı.

Viyana'da yapılan müzakerelerde varılan anlaşmaya göre, İran'ın nükleer tesislerinin denetlenmesiyle ilgili bir uzlaşma da sağlandı.

Viyana’daki Birleşmiş Milletlere ait Austria Center binasında son toplantılarını yapan heyet nihayi kararlarını düzenledikleri bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladılar.

ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın İran ile uzlaştığı bu anlaşma 1979 yılında gerçekleştirilen İran İslam Devrimi’nin ardından batı ile ilk resmi yakınlaşma olarak da kayda geçti.

Ortadoğu'da önemli değişim potansiyeline sahip anlaşma kapsamında ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in İran'a uyguladığı yaptırımlar, Tahran'ın uzun vadeli olarak nükleer programını sınırlaması karşılığı kaldırılacak.

Anlaşmaya göre, İran Uranyum üretimini 19 bin düzeyinden 6,100 düzeyine düşürecek.

Santrifüj üretimini ise 10 tondan 300 kilograma düsürecek. BM müfettişleri İran’da belirlenen askeri tesislere kontrol amaçlı girebilecekler.

Buna karşılık, AB bankaları ve petrol ambargosu için kısıtlamalar bir ilk adım olarak kaldırılacak. Tahran daha fazla petrol ihraç edebilecek. İran devletinin yabancı hesaplarında dondurulmuş en az 100 milyar dolara erişimi sağlanacak.

Nükleer anlaşmayi İran in ihlal etmesi durumunda, İslam Cumhuriyeti'ne karşı yaptırımlar 65 gün içinde tekrar yürürlüge girecek. İran'a karşı BM silah ambargosu önümüzdeki beş yıl süreyle muhafaza edilecek. İran'ın füze programı ile ilgili yaptirimlari sekiz yıl daha devam edecek.

5+1 ile İran arasındaki nükleer müzakerelere ek olarak bir mütabakat ve yol haritası resmen açıklandı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Müdürü Yukiya Amano, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi imzaladıkları mutabakat metnine göre aşağıdaki konusunda anlaşma sağlandı:

1. UAEK ve İran, bekleyen sorunları gidermek için ayrı bir düzenleme üzerinde anlaştılar. Üstlenilen Faaliyetler ve bazı sorunları ile ilgili bugüne kadar elde edilen sonuçları kamuoyuna şeffaf şekilde yansıtacaklar.

2. Birinci Maddede belirtildiği gibi İran 15 Ağustos 2015 tarihine kadar, IAEA tarafından istenilen bazı soruların cevabını belgeleri ile açıklamaları gerekecek.

3. İran'ın yazılı açıklamalar ve ilgili belgeleri aldıktan sonra, IAEA 15 Eylül 2015 bu bilgileri gözden geçirecek ve bu bilgilere ilişkin herhangi bir olası belirsizlikler olur ise İran‘a tekrar sorulara sunacak.

4. IAEA ayrı bir düzenleme içinde İran’ın denetim şeklini kabul etti ve belirsizlikleri kaldırmak için Tahran'da düzenlenecek teknik-uzman toplantıları ve bu toplantının bilgilerini, teknik önlemleri, ilgili herhangi bir olası belirsizlikleri İran’a soracak, denetleyecek.

5. İran ve IAEA Parchin'de bir konu ile ilgili ayrı düzenleme yapılması konusunda anlaştı.

6. Tüm faaliyetler, bütün geçmişteki ve şimdiki bekleyen sorunları çözme amaçlı, 15 Ekim 2015 ile tamamlanacak.

7. IAEA Genel Direktörü, bu yol haritasının uygulanmasına ilişkin Guvernörler Kurulu'na düzenli güncellemeler sağlayacak.

8. 15 Aralık 2015 itibariyle, Genel Müdür 2011 direktör Genel raporunun ekinde belirtildiği gibi Guvernörler, tüm geçmiş ve şimdiki seçkin sorunların çözümüne ilişkin nihai değerlendirmenin, Yönetim Kurulu İran ve Ajans arasındaki teknik toplantı raporunun verilmesi öncesinde organize edilecek.

9. IAEA Genel Direktörlüğü yazılı rapor ile, kapsamlı bir değerlendirmeyi İran‘a sunacak.

10. İşbirliği Çerçevesi ile uyumlu olarak IAEA, İran'ın güvenlik endişeleri içine almaya devam edecek.

MONGHERINI: BU ANLAŞMA BÜTÜN DÜNYA İÇİN BİR UMUT

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'ın nükleer programı üzerinde varılan anlaşmanın uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını aralayacağını söyledi.

Viyana'da tüm tarafların katılımıyla yapılan son toplantı öncesinde konuşan Mogherini, "Bu anlaşma, diplomasi ve işbirliği ile onlarca yıllık problemlerin üstesinden gelinebileceğini gösteriyor." dedi. Mohgherini, bu durumun bütün dünya için de bir umut doğurduğunu kaydetti.

ZARİF: UMUDUN BİTTİĞİ DEĞİL, BAŞLADIĞI GÜN OLDU

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de gereksiz krizler yerine kazan-kazan durumu oluşturan bu sürece katkı veren herkese teşekkür etti. Zarif uluslararası sorunların çözümünde yeni ufuklar açıldığını dile getirdi. Tarihi bir an yaşadıklarını vurgulayan Zarif, "Anlaşma hiç kimse için mükemmel durumda değil. Ama bunu başarabildik. Hepimiz için büyük bir başarıdır. Bugün, umudun bittiği gün olabilirdi ama umudun başladığı gün oldu." şeklinde konuştu.

RUHANİ'DEN İLK AÇIKLAMA

İran lideri Ruhani yaptığı değerlendirmede "Anlaşma yapıcı diyaloğun işe yaradığının göstergesi" dedi.

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan da ilk açıklama geldi. Netanyahu anlaşmayı "tarihsel" bir hata olarak nitelendirerek, şunları söyledi: "İran kesinlikle nükleer silahlara doğru bir yol izleyecek. İran'ın oraya varmasına engel olması gereken kısıtlamaların çoğu kaldırılacak."

Hollanda Dışişleri Bakanı ile Kudüs'teki görüşmesi öncesi konuşan Netanyahu "İran yüzlerce milyar dolarlık büyük ödül, zengin bir maden yatağı kazandı ve bu onun bölgedeki ve dünyadaki saldırganlığını ve terörünü sürdürmesini sağlayacak. Bu tarihsel boyutları olan kötü bir hata" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler