700 milyon doları bağışla toplamış

Malezya Başbakanı Rezak, devlete ait yatırım şirketinden hesaplarına 700 milyon dolar aktarmakla suçlanıyor. Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu ise iddiaları çürütmeye çalıştı.

Yayınlanma: 04.08.2015 - 22:03
Abone Ol google-news

Malezya’da devlete ait 1MalaysiaDevelopment Bhd (1MDB) adlı yatırım şirketinden şahsi hesaplarına 700 milyon dolar aktarmakla suçlanan Başbakan Necip Rezak hakkındaki iddiaları “çürütmek” için Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun bulduğu mazeret tüm dünyayı şaşırttı.

Bağışçıları açıkla

Komisyon, “İncelememiz, başbakanın hesaplarına aktarıldığı anlaşılan 670 milyon doların bağışçılardan geldiğini, 1MDB fonlarından gelmediğini göstermiştir” dedi. Fonlar ve bağışçılarla ilgili detaylı bir raporun başsavcılığa gönderildiğini belirten Komisyon, polis ve merkez bankasının şirkete yönelik soruşturmalarının devam ettiğini kaydetti. Necip’in 2009’da kurduğu ve halen Danışmanlar Kurulu başkanı olduğu 1MDB, açıklamayı memnuniyetle karşıladı. Komisyonun Necip’in aklanması için ortam hazırladığını savunan muhalif vekil Rafizi Ramli ise “Halkın öfkesi ve güvensizliğini bastıramazlar” diyerek bağışçıların kim olduğu ve niçin bağış yaptıklarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.

5 kişisel hesaba uzandı

Necip hakkındaki yolsuzluk iddiaları geçen ay Wall Street Journal’da çıkan haberle tüm dünyada yankılandı. Habere göre, yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan 1MDB’yle ilgili soruşturmayı yürüten müfettişler, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların izini Necip’e ait 5 ayrı kişisel hesaba kadar sürdü.

Eleştiren gitti

29 yıl iktidarda kalmış eski başbakan Mahathir Muhammed’in kendisini devirmek için “siyasi sabotaj” başlattığını öne süren Necip, 1MDB’den ayrılmasını salık veren 6 yıllık yardımcısını ve soruşturmayı yürüyen savcıyı görevden aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler