Suriye destekçisi Türk şirketlere yaptırım kararı

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye hükümetine enerji ürünleri temin eden bir dizi Suriyeli ile Milenyum Enerji ve yöneticilerine yaptırım kararı aldığını duyurdu.

Yayınlanma: 05.08.2015 - 04:43
Abone Ol google-news

ABD Hazine Bakanlığının 3 Ağustos günü açıkladığı yeni ambargo kararlarında, Türkiye’den birçok enerji şirketi, Esad yönetiminin devam ettiği çatışmaya yönelik yakıt sağladığı için ABD tarafından ambargo listesine alındı.

Hazine Bakanlığının yabancı malları kontrol ofisi, yeni ambargo getirdiği bu şirketlerin ‘Esad rejimine enerji ürünleri sağlayarak Suriye’de çatışmanın sürmesine’ neden olmaktan dolayı suçluyor.

Listede görülen 5 şirketten 3’ü Türkiye’de işletilen Milenyum Enerji veya Milenyum ve bu şirket adına Esad rejimine yakıt sağladıkları iddia edilen ve yine Türkiye’de işletilen Blue Energy ve Green Shipping. Bunun yanısıra ABD Hazine Bakanlığı’nın ambargo koyduğu 4 özel kişinin hepsinin de Türk olduğu görülüyor.

Ufuk Kenar, Erkan ve Serkan Düzgoren ve Mustafa Aydın isimli kimselerin de aynı şekilde Esad rejiminin çatışmaya devam edebilmesi için enerji hizmeti veren Milenyum Energy’ye çalıştıkları için kendilerine ambargo konduğu ifade ediliyor.

7 milyon dolarlık yakıt

Milenyum Enerji’nin yöneticisi olan Ufuk Kenar ile The Eagles şirketinin Suriye’ye 15 bin metrik tonluk 7 milyon dolar değerinde yakıt sevkıyatı yaptığı kaydedildi. Yaptırım kararı alınan diğer şirketler arasında Blue Energy, Beyrut merkezli Elba Trade, Green Shipping Ltd. ile Aqua Shipping Ltd. bulunuyor. Yaptırım kararının alındığı bir diğer şirket ise, Türkiye’de faaliyet gösteren Milenyum Enerji. The Eagles şirketi ile birlikte çalışan Abdulkarim’in, Suriye’ye yakıt sevkıyatı için Milenyum Enerji’ye 5 milyon dolarlık ödeme yaptığı belirtildi.

Rıza Sarraf da yer aldı

AKP’nin Rıza Sarraf aracılığıyla yaptığı milyarlarca dolar ticaret Gümrük Bakanlığı tarafından saptanmıştı. Zarrab ve Zencani ortaklığının İran’ın ambargolarını delerek, milyarlarca doları SETAD ve doğrudan IDMO’ya destekleyecek şekilde, AKP’nin de göz yumması ile yaptığı kayıtlara geçmiş oldu. Esad’a en güçlü desteği yapan İran Muhafız Ordusu’nun, böylece AKP’nin ileri gelen isimleri tarafından yürütülen altın kaçakçılığı ile desteklendiği ortaya çıkmış oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon