İncirlik’ten ilk uçuş

ABD ile varılan İncirlik mutabakatının ardından silahlı predatörler dün ilk seferini yaptı. Sırada ABD’nin Türkiye’de konuşlandıracağı F-16’lar var.

Yayınlanma: 05.08.2015 - 05:11
Abone Ol google-news

Türkiye ve ABD arasında İncirlik’in kullanımı için varılan mutabakatın ardından İncirlik’ten daha önce silahsız olarak kalkan predatörler artık silahlı olarak Suriye semalarında dolaşmaya başladı. Haberi ise ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD Özel Temsilcisi Brett McGurk duyurdu. Böylece iki ülke eğitip-donattığı birliğin bozguna uğramasına ve Nusra tarafından kaçırılmasına karşın yola devam etme kararında olduğu da ortaya çıktı. Pentagon “eğit-donat programı” çerçevesinde oluşturulan güce Suriye’de savaşırlarken ilk kez havadan ateş desteği verildiğini doğrulamıştı. Ancak bu destek, eğit-donatçıların sahada birlikte savaştığı Nusra’yı hedef almıştı.

Uçuşlar keşif nitelikli

McGurk sosyal medyadan uçuşların, ‘İstihbarat, gözetleme ve keşif’ nitelikli olacağını duyururken, şimdi gözler ABD’nin Almanya’dan Türkiye’ye kaydıracağı birliğine çevrildi. ABD’nin İncirlik’te 6 predatör bulundurmasına Ankara izin vermişti. Bunlardan 2 tanesinin silahlandırılması için de onay verilmişti. Ardından uzun süre, silahlı predatörlerin konuşlandırılması ve uçuşa başlaması konusunda görüşmeler sürdü. Bu sırada Washignton-Ankara hattında İncirlik konusunda mutabakat sağlanmasıyla birlikte de predatörlerin uçuşu başladı. Ancak İncirlik’ten uçuşların başlaması için görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

Suriye’de, Türkiye ve ABD’nin birlikte eğitip donattığı ve hava operasyonlarında aktif olarak kullanmayı umut ettiği 30. Tümen’in Komutanı’nın ve askerlerinden oluşan en az 8 kişilik grubun 29 Temmuz’da Nusra tarafından kaçırılmasının ardından 4 eğit donatçının daha evlerinden Nusra tarafından alındığı öğrenildi. Tümenin kalan kısmı ise hâlâ Afrin’de PYD kontrolündeki bölgede sığınmış durumda. ABD’nin “Yeni Suriye Gücü” adını verdiği birliğe hava desteği sağlama sözü vermesine karşın ABD ve Türkiye’nin ise 30’ncu Tümen’in kalan elemanları için de hâlâ harekete geçmemesi sıkıntı yarattı. Tümen’e destek veren gruplar da artık ABD yanlısı göründüklerini ve savaşçılarını tümenden çekeceklerini belirtti.

Dostunun dostunu vururum

30’uncu tümenin Nusra tarafından basılmasının ardından Washington-Ankara arasında 2 temel sorun ise devam ediyor:

* ABD, bir yandan Katar’dan yaptığı seferlerle Nusra’yı vururken, iki ortağın sahada desteklemeyi umduğu muhalif grupların en büyük ortağı Nusra. Ancak Nusra, ABD destekli oluşumlara sahada geçit vermeyeceğini kısa sürede gösterdi.

* Türkiye, İncirlik üzerinden PYD ile bir koordinasyona karşı olduğunu açıklarken, Washington, PYD’yi sahadaki en önemli müttefiklerinden biri olarak görüyor.

* PKK’ye yönelik operasyonlar ve YPG ile PKK arasındaki organik bağ da ABD ve Türkiye’nin bu işbirilğindeki en büyük çıkmazları. Öte yandan ilk grubun dağılmasna karşın, Türkiye’de ikinci eğit-donat programının başladığı belirtildi. İkinci grubun 70 kişi olduğu öne sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler