Ekonomik kriz Syrıza’yı da böldü

Yunanistan’da Başbakan Aleksis Çipras’ın istifa ve erken seçim kararının ardından partisi Syrı - za da bölünüyor. 25 milletvekilinin Syrıza ’dan ayrılmasıyla kurulan Halkın Birliği isimli yeni partinin lideri eski enerji bakanı Panagiotis Lafazanis, “Gerekirse Avro’dan da çıkabiliriz” mesajı verdi.

Yayınlanma: 21.08.2015 - 20:47
Abone Ol google-news

Syriza lideri Çipras’ı (sağda) AB’ye boyun eğdiği için eleştiren eski Enerji Bakanı Lafazanis, Halk Birliği’nin lideri oldu.

Yunanistan Başbakan Aleksis Çipras’ın istifası eşliğinde 20 Eylül’de erken seçime hazırlanırken, Çipras’ın Radikal Sol Koalisyonu (Syriza) bölünüyor. Syriza’dan ayrılan 25 milletvekili yeni parti kurdu.

25 Ocak seçiminden zaferle çıkan ve tüm dünyada sol partilere umut olan Syriza, 8 aylık iktidarın ardından hem erken seçim kartını kullanırken hem de parti içindeki isyanla boğuşuyor. Sebebi, kreditörler AB ve IMF’ye karşı elini güçlendirmek için 5 Temmuz’da referanduma giden Çipras’ın, halkın ezici çoğunluğunun yeni kurtarma paketinin ağır kemer sıkma şartlarına hayır (oxi) demesine rağmen, kreditörlere boyun eğmesi oldu. Bu uğurda “devrimci, savaşçı” Maliye Bakanı Yanis Varufakis’i de feda etti.

Çipras’ın 3. kurtarma paketini kabul etmesi üzerine partisi Syriza’dan kopan eski Çevre ve Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, dün 25 milletvekiliyle kurduğu Halk Birliği’nin lideri olarak konuştu. Erken seçim kararını eleştirip Çipras’ı Yunan halkını gafil avlamaya çalışmakla suçlayan Lafazanis, Syriza’dan ayrılan 25 vekilin kemer sıkmaya “oxi” diyen yüzde 62’nin sesi olmaya çalışacağını belirtti. “Referandumdaki hayır oyları bu seçimde öksüz kalmayacak” dedi.

‘Avro’dan çıkarız’

“Eğer kemer sıkma paketlerinin iptali için gerekliyse Avro’dan da çıkabiliriz” mesajı veren Lafazanis geçmişte de “Avro Bölgesi diktatörlüğünü kırmakta kararlı olduğu” yönünde demeçler vermişti.

Halkın Birliği, 300 sandalyeli mecliste 3. büyük parti oldu. 17’şer vekilleri olan To Potami ve aşırı sağcı Altın Şafak partilerinin önünde yer aldı.

AB’den uyarı

Çipras’la görüş ayrılığında oldukları bilinen Varufakis ve Parlamento Başkanı Zoi Konstantopulu’nun Halk Birliği’nde yer almadıkları sanılıyor. Ancak Varufakis 3. kurtarma paketiyle Yunan halkına ihanet ettiklerini söyleyip erken seçimde Syriza’dan aday olmayacağını açıkladı.

AB, Yunanistan’a kurtarma paketi kapsamında verdiği taahhütleri sürdürme çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü, Çipras’ın erken seçim adımının kendileri için sürpriz olmadığını belirtti.

Altın Şafak’a kurma görevi verilecek mi?

Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulios, 76 vekilli, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi’nin lideri Vangelis Meimarakis’e hükümeti kurma görevini verdi. Meimarakis’in 3 günde hükümet kurup meclisten güvenoyu alması beklenmiyor. Bu durumda kurma görevinin 25 Ocak seçiminin 3. partisi Altın Şafak’a verilmesi gerekebilecek. Böylece modern Yunan tarihinde ilk kez bir aşırı sağcı parti iktidara aday olabilecek. 3. parti de kuramazsa, meclis feshedilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler