‘Çıkarlar örtüşüyor’

İsrail Dışişleri Direktörü Gold, Türk gazetecilere, Ankara ile çıkarların örtüştüğünü belirtti. TEPAV’ın Hamas teması yakınlaşmayı gölgeledi.

Yayınlanma: 01.09.2015 - 23:44
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun “ruh ikizi” olarak görülen Dışişleri Bakanlığı Genel Direktör Dore Gold, dengelerin sarsıldığı Ortadoğu’da Türkiye ile “çıkarlarının örtüştüğünü” söyledi. Gold, normalleşme yolunda ilerleme kaydettiklerini söylerken, TEPAV’ın Gazze’ye geçip Hamas’la görüşmesi rahatsızlık yarattı. Heyetin İsrail Dışişleri’ndeki programı iptal edildi.

İsrail’i ziyaret eden Türk gazeteci heyetini kabul eden Gold, iki ülke arasında tarihi yakınlık ve jeostratejik ortaklığa vurgu yaptı. Mavi Marmara krizi çözümlenmese de IŞİD tehdidine atfen Ortadoğu’da değişen dengelere işaret eden Gold, “Bence bugün bir şeyler olmakta. Benim kişisel algım çıkarlarımızın örtüştüğü” dedi. Ticari ilişkilerin siyasi sorunlardan etkilenmediğini anlatan Gold, “Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yükseldi. İsrail’in Türk mallarını alımı geçen yıldan beri yüzde 16 arttı. Toplumlarımız, ekonomilerimiz birlikte çalışmanın yollarını arıyor” diye konuştu. İran’ın nükleer anlaşma ile etkisini artırmasının da Türkiye ile İsrail’in “çıkarlarının örtüşmesini” getirdiğini söylerken, Türkiye’yi “bölgede statükoyu korumak isteyen güç”, İran’ı ise “statüko karşıtı devrimci rejim” diye niteledi.

Hamas ‘ihlali’

Gold, Hamas’la Türkiye arabuluculuğunda uzun süreli ateşkesi görüştüklerini yalanlarken, örgütü “cihatçı evrenin parçası” diye niteledi. Hal böyleyken TEPAV Direktörü Prof. Güven Sak başkanlığındaki heyetin pazartesi İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Ayoub Kara ile Batı Şeria’da Filistin sanayi bölgesi kurulmasına dair temasları gölgelendi. İsrailli kaynaklar, heyetin geçen yılki ateşkesin “angajman kurallarını ihlal ederek” Erez’den Gazze’ye geçip Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Haniye ile buluşması üzerine İsrail Dışişleri’ndeki temaslarının iptal edildiğini öne sürdü.

Bir İsrail Dışişleri yetkilisi, Türk heyetinin Gazze’de insani yardımla ilgili görüşmeler yapmasını normal bulduklarını ancak İsrail’I yıkmayı hedefleyen Hamas’ı “meşrulaştıracak” bir temasın kabul edilemez olduğunu kaydetti. Bir başka yetkili, daha önce de İsrail’e giden TEPAV heyetinin angajman kurallarını bildiğini, önceki ziyarette böyle bir şey yapmadıklarını söyledi.

Sinirlioğlu’na jet tebrik

İsrail yönetimi Türkiye’deki seçim hükümetinin Dışişleri Bakanlığı’na Müsteşar Feridun Sinirlioğlu’nun atanmasından çok memnun. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Genel Direktörlüğünü yürüten Dore Gold, haziranda Roma’da gizlice buluştuğu Sinirlioğlu’na yeni pozisyonu için tebrik mektubu gönderdiğini söyledi.

Övgü yağdırdı

İsrailli diplomat, Sinirlioğlu için, “Farklı dünya başkentlerinde bana Roma toplantısı soruldu. Avrupa başkentlerinde de Amerikalı yetkililerle konuşmalarımda da onun diplomatik yeteneklerinin övüldüğünü gördüm. Türkiye böyle birinin Dışişleri Bakanı olmasından çok mutlu olmalı. Kendisi birinci sınıf bir diplomattır” dedi. Gold, Roma buluşmasının detayına girmezken, iki ülkenin kaydedeceğini umdukları ilerlemeyi tehlikeye atmak istemediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler