Kanada seçimlerine Aylan Kurdi gölgesi

2 Eylül'de boğulan ve kıyadaki fotoğrafıyla dünyayı yasa boğan üç yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'nin ailesi Kanada'ya iltica başvurusunda bulunmuş, fakat reddedilmişti. 19 Ekim'de seçimlere giden Kanada'da acı olayın ardından göçmen konusu gündeme oturdu.

Yayınlanma: 05.09.2015 - 12:45
Abone Ol google-news

Göçmen krizi sadece Avrupa'da değil Kanada'da da en çok konuşulan konulardan biri oldu. 19 Ekim'de seçime giden ülkede göçmen sorunu seçim kampanyalarında da tartışma konusu oldu.
Ottawa Citizen'ın haberine göre, muhafazakar aday Chris Alexander seçim kampanyasına göçten sorumlu bakan olarak bakanlık görevine daha iyi odaklanmak için geçici olarak ara verdi.

Muhafazakar başbakan Stephen Harper iktidara 2006 yılında geldiğinden beri Kanada 2,5 milyon göçmen kabul etti. Ne var ki bu sayı Kanada gazetelerinin gözünde yeterli değil. Le Devoir gazetesi, "Başbakan Harper ocakta 10 bin mülteciyi kabul etmeye söz verdi. 8 ay sonra yalnızca 1002 mülteci Kanada'ya yerleşti." dedi.

Başbakan Harper her ne kadar küçük Aylan'ın fotoğrafına gözleri yaşlı bir şekilde "yürek parçalayıcı" yorumunu yapsa da insani bir müdahale yerine Irak ve Suriye'de askeri bir müdahale yapılması gerektiğini savundu. Le Devoir gazetesi, başbakanın Kanada'ya daha fazla mülteci kabul etmek için başka ek önlem alınmasını istemediğini yazdı. Gazete ayrıca Kanada'nın girişimlerinin yeterli olmadığını savundu.

Küçük Aylan'ın amcası Muhammed Kurdi tarafından yapılan iltica başvurusu "eksik" ve "mülteci statüsüne dair geçerli kanıt içermediği" gerekçeleriyle başvuruyu alan göçten sorumlu bakanlık tarafından reddedilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler