ABD'den şiddete tepki: AKP'nin teşviki endişe verici

ABD Dışişleri sözcüsü Kirby, Hürriyet’e saldırıya ilişkin olarak “Saldırıların AKP üyelerince teşvik edilmesinden endişe sahibiyiz. Onların yaptıkları, kendi temel değerleri ve kendi anayasalarına aykırı düşmektedir” açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 09.09.2015 - 21:18
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Türkiye’de yabancı gazetecilerin tutuklanmaları ve Hürriyet binasına düzenlenen saldırılarla ilgili “AKP’nin yaptıkları kendi anayasalarıyla uyumlu değil” tespitinde bulundu.

Cumhuriyet’in Hürriyet binasına yapılan saldırı ve bunun bizzat bir AKP milletvekilince organize edilmesine dair sorusuna karşılık Kirby şunları söyledi: “Türkiye’ye basın özgürlüğüne saygı göstermesi ve anayasasında yer alan yargı sürecini işletmesi çağrısında bulunuyoruz. Bunlar her sağlıklı demokrasinin kilit önemdeki unsurlarıdır. Hürriyet gazetesine saldırıların AKP üyelerince teşvik edilmesinden dolayı endişe sahibiyiz. Seçilmiş yetkililer şiddet teşvik ettikleri yönündeki algıdan muhakkak uzak durmalıdır.’’

Türkiye’deki yabancı gazetecilerin tutuklanması ve basın özgürlüğüne karşı artan baskılar sorulduğunda Kirby “Türkiye demokrasisinin kalitesi bizim için önemlidir. Türk yetkili kurumlarının temel değerlere sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler