ABD’nin gözü Putin’in planında

Suriye’deki iç savaş, 4-5 cepheli, ulusal, bölgesel ve jeopolitik çıkarların çatıştığı, karmaşık bir çatışma haline dönüştü.

Yayınlanma: 29.09.2015 - 23:24
Abone Ol google-news

ABD’nin Avrupa’daki güçlerinin ve NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri’nin komutanı Philip Breedlove, Suriye’nin kuzeybatısındaki askeri yığınağından endişe açıkladığı Rusya’nın Akdeniz’de bir savunma “balonu” yarattığı uyarısında bulundu. Rusya’nın Suriye’ye IŞİD’le savaş için gerekenin çok ötesinde kapasitesi olan ileri silahlar gönderdiğini belirten Breedlove, “Hava üslerine çok sofistike hava savunma sistemlerinin gönderildiğini, hava üstünlüğü olan çok sofistike uçakların yollandığını gördük. IŞİD’in sofistike hava savaşı kabiliyeti gerektiren bir uçak uçurduğunu ise daha görmedim” dedi.

‘A2AD’ kuruluyor

Pentagon, Rusya’nın Lazkiye’deki bir hava üssüne en az 500 askerle birlikte savaş uçakları, topçu birimleri, tank ve diğer askeri donanımlar gönderdiği görüşünde. Önceki gün Washington’daki Alman Marshall Fonu’nda konuşan Amerikalı hava generali, bunlar arasında düşman uçaklarını vuran SA15 ve SA22 karadan havaya füze savunma sistemleri olduğunu belirtti. IŞİD’in SA15 ve SA22’yle vurulmayı gerektiren uçaklar kullanmadığı, Rusya’nın asıl amacının Esad rejimini korumak olduğunu anlatan Breedlove, Rusya’nın “girilemeyen bölge” manasındaki İngilizce askeri kavramın kısaltması olan “A2AD” oluşturduğu uyarısı yaptı.

Baltık’ta da yapıyor

General “Suriye’de bu çok kabiliyetli hava savunma sistemlerinin boy göstermesiyle Akdeniz’in kuzeydoğusunda girilemeyen bölge oluşturulmasını izlemeye başlıyoruz” dedi. “Rusya’nın geçen yıl ilhak ettiği Kırım’a füze sistemleri yerleştirerek Karadeniz’de çoktan girilemeyen bölge oluşturduğunu, Doğu Akdeniz’de bir A2AD balonu daha yaratmasından endişe duyduklarını” belirtirken, Kaliningrad’ın da Baltıklar’da böyle bir balon oluşturmak için kullanıldığını sözlerine ekledi. Diğer yandan Moskova’nın “A2AD”si, Ankara’nın Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge talebini de boşa çıkarıyor.

Hedef sıcak sular

Breedlove Rusya’nın hamlesi için “Dünya sahnesinde büyük bir güç olarak görülmek istiyor. Sıcak sulardaki limanlarını, Doğu Akdeniz’deki hava üslerini korumak istediğinden, Esad rejiminin sahadaki karşıtlarına meydan bırakmak istemiyor” yorumunu yaptı.

Esad gitsin mi kalsın mı?

Ülkeler tek tek saflarını belirliyor

IŞİD’in yükselişi Suriye krizine taraf olan ülkelerin Esad’ın akıbetiyle ilgili pozisyonlarında çeşitli kaymalara yol açtı: ABD: Obama Esad’a “çocuk katili diktatör” diye çok sert çıksa da kontrollü geçiş sürecinde Esad’ın olup olmayacağına açıklık getirmedi. Kerry buna yeşil ışık yakmıştı.

RUSYA: Putin, Esad’ı korumak için Suriye’ya askeri güç yığarken, IŞİD’e karşı savaşta Esad’la işbirliği yapılması ve devlet yapısının korunması gerektiğini söylüyor.

İRAN: Şam’a muazzam mali desteğe İran Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullahı’nın sahada Suriye hükümet güçleriyle omuz omuza savaşması eşlik ediyor.

SUUDİ ARABİSTAN: Rusya ve İran’la pazarlıklara rağmen İslamcı militanlarla Esad’ı devirme peşinde. Katar da...

TÜRKİYE: Erdoğan ilk kez “Esad’lı geçişten” söz etse de Suud ve Katar’la birlikte İslamcı militanlara destek veriyor ve tampon bölge talep ediyor.

BRİTANYA: Esad’ın 6 ay iktidarda kalacağı geçiş sürecine meyletti.

FRANSA: Esad’ın karşı.

ALMANYA: Merkel sığınmacı seli karşısında “Esad’la görüşmeliyiz” dedi.

AVUSTURYA: Esad’la çok kısa süreli geçiş dönemine razı geldi.

Şam’ın kaderine Şam’ın kaderine karar veremiyorlar

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BM kürsüsünden düello, aynı masada yemek ve başbaşa 90 dakika görüşmesinin ardından, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın akıbetiyle ilgili görüş ayrılıkları baki kaldı. Ancak iki liderin IŞİD’le savaşta ortak yollar bulma hedefini koyması, ABD’nin Ukrayna krizi üzerinden tecrit etmeye çalıştığı Putin açısından diplomatik başarı oldu. Rus lider Obama ile görüşmesi sonrası “Yapıcı, iş görüşmesi gibi, şaşırtıcı biçimde açık sözlü geçti. İki tarafın ortak sorunları çözmek için birlikte çalışabileceğini gösterdi” diyerek IŞİD’le savaşta işbirliği için mekanizmalar kuracaklarını söyledi. Rusya’nın IŞİD’e karşı karada savaşmayacağını ama hava saldırısı düzenleyebileceğinden söz etti. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Ortak hedefimizin IŞİD’i yenmek olduğunda hemfikiriz. ABD ile Rusya, IŞİD’in başarıya ulaşmasına izin vermemekte kesin kararlı. Ortak hedefi ulaşılabilir kılacak yöntem ve araçları belirlemek için iki ülke dışişleri ve savunma bakanları birlikte çalışacak” dedi.

‘Obama duydu’

Lavrov “Obama’nın Putin’in söylemeye mecbur olduğu şeyleri duyduğuna inanıyorum” dedi. ABD’li mevkidaşı John Kerry de Rusya ile “Suriye’nin birlik içinde tek bir devlet olarak kalması, seküler olması, IŞİD’in engellenmesi” gibi temel ilkeler üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Obama ve Zarif yanlışlıkla el sıkıştı

Birleşmiş Milletler’de dün tarihi bir rastlaşma yaşandı. ABD Başkanı Barack Obama ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif “yanlışlıkla” el sıkıştı. Böylece bir Amerikan başkanı ve üst düzey bir İranlı yetkili 30 yıl aradan sonra ilk kez tokalaşmış oldu.

Planlı değil

Reuters haber ajansına bilgi veren İranlı bir yetkili, Obama ve Zarif’in İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin konuşmasından sonra karşılaştığını söyleyerek “Önceden planlanan bir şey değildi. Birkaç saniye içinde oldu. Ayrıca birbirlerini selamladılar” dedi. BM Genel Kurulu’nda ABD Başkanı Barack Obama ile İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in el sıkışması, 1979 İslam devriminden beri bir ABD Başkanı ile üst düzey bir İranlı yetkili arasındaki ilk tokalaşma oldu. Sıcak temas, İran ile nükleer anlaşmaya varılması ve Obama’nın bunun ABD Kongresi’nde reddedilmesini engellemesinin ardından geldi.

ABD-İran yakınlaşması, 2013 BM Genel Kurulu’nda Obama-Ruhani telefon görüşmesi ve tweet’leşmesiyle başlamıştı.

Kunduz’u geri alma taarruzu

Afganistan’da yüzlerce Taliban militanı önceki gün üç koldan Kunduz kentine saldırarak, 14 saat süren çatışmaların ardından kent merkezini ele geçirdi. Taliban hapisteki yüzlerce mahkumu da serbest bıraktı. Afgan ordusunun sivil kayıplarını önlemek için taktik amaçlı çekilme açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin emriyle kenti geri almak için taarruz başlatıldı. ABD savaş uçaklarının havadan destek verdiği Afgan ordusu dün Taliban ile şiddetli çatışmalara girdi.

Bombayı koyan insan kaçakçıları

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta 17 Ağustos’ta 20 can alan tapınak bombalamasının ardından Adem Karadağ adına düzenlenmiş Türkiye pasaportlu zanlı gözaltına alınırken, saldırıyı Karadağ bağlantılı bir insan kaçakçılığı şebekesin,n düzenlediği açıklandı. Üzerinden çok sayıda Türkiye pasaportu çıkan Karadağ saldırının faili olarak belirlenirken, gerisinde Uygur kaçıran bir örgütün olduğu ve daha önce polisin yaptığı insan kaçakçılığını çökertme operasyonlarına misilleme olarak saldırının düzenlendiği belirtildi.

Maden istemeyen yerlilere katliam

Peru’nun Cuzco kenti yakınlarındaki Çin devletinin maden şirketinin bakır madeni açma çalışmalarını protesto eden yerliler polis saldırısı altında. Tarım yaptıkları toprağı zehirlediği gerekçesiyle bakır madeni istemeyen yerlilere maden inşaatı alanına girdikleri sırada polisin ateş açması sonucu en az 3 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Polis ücra bölgeye gönderilen ambulansları da ateş açıp engelledi. Peru’da yılbaşından beri projeyi protesto için düzenlenen gösterilerde 6 kişi öldürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler