Kuşatma kalktı işçiler serbest

Bağdat’ta 2 Eylül’de kaçırılan 16 Türk işçi dün serbest bırakıldı. Şii milislerin, Türkiye’nin İdlib’deki Şiiler üzerindeki kuşatmanın kalkmasını sağlamasının ardından işçileri serbest bıraktığı öğrenildi.

Yayınlanma: 30.09.2015 - 21:58
Abone Ol google-news

Bağdat yakınlarında, 2 Eylül’de çalıştıkları şantiyeden kendilerine ‘Ölüm Mangaları’ diyen Şii milisler tarafından kaçırılan 16 Türk işçi, Türkiye’nin devreye girmesiyle, İdlib’in Fua ve Kefraya köylerinde Şiiler üzerindeki kuşatmanın son bulması ve sivillerin çıkışına izin verilmesi ile serbest kaldı. Fua ve Kefraya’ya karşılık da Zabadani’de de Sünniler serbest bırakıldı. İşçileri kaçıran grup, Türkiye’nin El Fetih Ordusu’na verdiği talimat sonucu kuşatmanın bittiğini duyururken, İdlib’e bağlı Fua ve Kefraya, Nusra’nın kontrolündeydi. Suriye’deki ateşkes ve sivillerin serbest bırakılmasında tahliyeyi BM yaptı. İşçileri kaçıran Ölüm Mangaları yayımladıkları videoda, “Türk hükümeti isteklerimizi yerine getirmiştir, cani El Fetih ordusuna emir vermiştir” mesajını verdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdurrahman, Şiilerin serbest kalması için Türkiye’nin devreye girdiğini doğruladı. İran ile Türkiye’nin ise bu ateşkeste birlikte çalışmadığı belirtildi.

 

Büyükelçi aldı

Bağdat Büyükelçiliği görevine atanmadan önce Basra Başkonsolosu olarak görev yapan Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Şii gruplarla kurduğu iyi ilişkilerle biliniyor. Kaymakçı, daha önce Alevi Dedeleri ile birlikte Hz. Ali’nin türbesini de ziyaret etmişti. Kaymakçı, Bağdat’ın 60 kilometre güneyinde Kerbela yoluna bırakılan işçileri giderek bizzat aldı.

Büyükelçi Kaymakçı, “İşçilerimizin ifadeleri Irak makamları tarafından Büyükelçilikte, 4 grup halinde alınıyor. İfadeleri tamamlandıktan sonra Türkiye’ye hareket edecekler” dedi.

 

ANA uçağıyla

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçilerin alınması için ANA uçağını tahsis ederken, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da işçileri karşılamak için Bağdat’tan gelecek haberi bekledi.

İşçilerden Satılmış Kayıkçı ise, “Bize ilk günden itibaren sizi bırakacağız dediler” dedi.

 

İşte o talepler

Türk işçilerinin Şii bölgesi Sadr’da kaçırılması üzerine Türkiye başta Irak’taki Şii grupların liderleriyle temasa geçmiş ardından 17 Eylül’de, iki işçi serbest bırakılmıştı. Şii milisler, 16 işçiyi serbest bırakmak için Erdoğan’a 3 şart sunmuştu:

- Silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek,

- Kürdistan’daki çalıntı petrolün Türkiye toprağından geçmesini durdurmak,

- Milislerinizin (Fetih Ordusu kastediliyor) Foa, Kefreyya, Nubbul ve Zehra bölgelerini kuşatmasını sona erdirmesi ve Halep ve İdlib’deki Şii bölgelere gereken yardımların ulaşmasına izin verilmesi

Grup maddi bir talepte bulunmazten, sıraladıkları 3 talep içerisinde özellikle Suriyeli muhalifler tarafından kuşatmaya alınan Şiiler konusunda Türkiye devreye girdi. Aynı bölgede Ağustos ayı boyunca da denenen ancak sürdürülemeyen ateşkes, bu defa Türkiye’nin devreye girmesiyle sağlandı.

 

Kuran ve 200 dolar harçlık

Türk işçilere Şii milisler tarafından Kuran hediye edildi, 200’er dolar verildi ve yeni kıyafetler giydirildi.

 

Annenin sevinci

16 Türk işçi arasında yer alan Refai Dayı’nın (41) Bartın’daki evinde sevinç yaşanıyor. İşçinin annesi Hamide Dayı...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler