Rusya IŞİD’in kalbini vurdu

Suriye’deki hava operasyonlarının ilk iki gününde Esad karşıtı ılımlı muhalifleri vurmakla eleştirilen Rusya, dün IŞİD’in kalbini hedef alarak yanıt verdi. Rus uçaklarının vurduğu Rakka’da IŞİD korkudan cuma namazını iptal etti. Rus Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Puşkov, Rus saldırılarının sürekli tırmanacak şekilde 3-4 ay süreceğini belirtti.

Yayınlanma: 03.10.2015 - 05:53
Abone Ol google-news

Suriye’deki hava operasyonlarının ilk gününde ABD destekli isyancıları vurmakla suçlanan, ikinci gününde Ankara’nın desteklediği, Nusra- Ahrar liderliğindeki Fetih Ordusu’nu vuran Rusya, IŞİD’le savaşmadığı ithamlarına örgütün kalbini hedef alarak yanıt verdi. Akdeniz kıyısındaki Lazkiye’den kalkan Rus uçakları, ‘IŞİD’in başkenti’ denen kuzeydoğudaki Rakka’ya saldırdı.

‘12 militan, 7 sivil öldü’

‘12 militan, 7 sivil öldü’ Dün Rus uçakları, IŞİD’in 12 pozisyonuna 18 sorti yaptı. Rakka’nın doğusundaki Maadan Cedid’de IŞİD eğitim kampı, Halep’teki Daret Ezza’da IŞİD’in komuta ve iletişim merkezleri, İdlib’deki Maaret en Numan ve Habit’te sığınaklar ve silah depoları, Hama’daki Kefr Zeyta’da komuta merkezi, Humus’un Süryani kasabası Karyatayn’daki IŞİD pozisyonları ve İdlib’deki Cisr eş Şuğur’da Fetih Ordusu komuta merkezi vuruldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rakka ve Tabka askeri havaalanında en az 12 IŞİD militanı, İdlib’de 2’si çocuk 7 sivilin öldürüldüğünü iddia etti. Aktivistlerin ‘Rakka Sessizce Katlediliyor’ örgütü Rakka’da Rus hava saldırılarının korkusuyla cuma namazının iptal edilip camilerin boşaltıldığını duyurdu.

Rus meclisi Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Rus saldırılarının sürekli tırmanacak şekilde 3-4 ay süreceğinden söz etti. “ABD 1 yıl boyunca IŞİD’i bombalıyormuş gibi göründü” diyen Peşkov, Rus saldırılarının daha yoğun ve başarılı olacağını söyledi.

Paris’te Ukrayna zirvesine katılan Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’le ayrı ayrı görüştü. Hollande Rusya’nın Suriye’de sadece IŞİD ve Kaide’yi vurması, sivillerin güvenliğini sağlaması, Esad’ın gideceği siyasi dönüşüm süreci başlaması taleplerini sıraladı. Merkel “Suriye’de savaşı durdurmak için birlikte çalışmalıyız. Bu sadece Rusya ile işbirliği içinde yapılabilir” görüşündeydi.

Salih Müslim: Putin Erdoğan’ı engelliyor

Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarını “Olumlu gelişme. Erdoğan’ın planlarına, Türkiye’nin tek taraflı hareket etmesine engel” diye değerlendiren PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye’nin Suriye’ye büyük güçlerin izni olmadan müdahil olamayacağını, Rusya’nın buna izin vermeyeceğini söyledi. “Rus hava saldırıları ABD öncülüğündeki koalisyonla danışıklı” yorumunu yapan Müslim, Rusya’nın ÖSO’yu vurup sivilleri öldürdüğü iddialarına da inanmadığını belirtti. PYD lideri, Rusya’nın Rojava’da da hava saldırıları düzenlemesine nasıl yaklaşacakları sorusunu “Hoş karşılarız. Rusya’yla askeri koordinasyona hazırız. Aynı zihniyetteki IŞİD, Nusra, Ahrar’a karşı her mücadele tüm insanlık için iyi bir gelişmedir” diye yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler