Blatter ve Platini'ye men sarsıntısı

FIFA Etik Kurulu, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter, UEFA Başkanı Michel Platini ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin görevlerini 90 gün boyunca askıya aldı.

Yayınlanma: 07.10.2015 - 21:29
Abone Ol google-news

 

FIFA Etik Kurulu, FIFA Başkanı Sepp Blatter, UEFA Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini ile FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'ye 90 gün futboldan men cezası verdi.

FIFA'dan yapılan yazılı açıklamada, Blatter, Platini ve Valcke'nin 90 gün geçici olarak futboldan men cezası aldığı ifade edildi.

Açıklamada, verilen 90 günlük men cezalarının 45 günü aşmayacak şekilde uzatılabileceği de belirtildi.

Yapılacak yeni seçimde FIFA başkanlığına aday olduğunu açıklayan eski FIFA Başkan Yardımcısı Chung Mong-joon'un ise 6 yıl futboldan men ve 100 bin İsviçre frangı para cezası aldığı bildirildi.

Blatter, Platini ve Valcke, bu süre içinde ulusal ve uluslararası düzeyde hiçbir futbol organizasyonunda yer alamayacak.

İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül'de hakkında soruşturma açılan FIFA Başkanı Blatter'in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuştu.

Soruşturmadaki suçlamalar kapsamında, Blatter'den 2 milyon dolar aldığı iddia edilen UEFA Başkanı Platini'nin konu hakkında bilgisine başvurulmuştu.

ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın üst düzey yöneticileri, rüşvet aldığı ve kara para aklandığı gerekçesiyle 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Blatter, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

FIFA'nın yeni başkanının belirleneceği olağanüstü seçim kongresi 26 Şubat 2016'da yapılacak. Suçlamalara adı karışan Platini de başkan adayları arasında yer alıyor.

Fenerbahçe de açıklama yaptı

Öte yandan Fenerbahçe Kulübü de bu gelişmeyi resmi site aracılığıyla duyurdu.

Sarı-Lacivertli kulübün konuyla ilgili açıklaması şöyle;

FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini, FIFA Etik Komitesi tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında görevlerinden uzaklaştırıldılar.

Hans Joachim Eckert Başkanlığında toplanan FIFA Etik Komitesi, mevcut başkan İsviçreli Sepp Blatter ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin yanısıra UEFA Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini'nin de 90 gün süreyle görevlerinden uzaklaştırılmasına hükmetti. Bu cezaların, 45 günden fazla olmamak şartıyla uzatılabileceği de duyuruldu.

Komite aynı zamanda FIFA Başkan Yardımcılarından Chung-Mong Joon'u da 6 yıl süreyle görevden uzaklaştırırken, ayrıca 100 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırdı. Dört isim, cezaları süresince ulusal veya uluslararası hiçbir futbol organizasyonunda görev alamayacak.

Hatırlanacağı üzere Sepp Blatter'in, FIFA harcamaları çerçevesinde Michel Platini'ye 1.8 milyon euro değerinde bir ödeme yaptığı ortaya çıkmış, Blatter de 1999-2002 yılları arasında FIFA'ya danışmanlık yapan Platini'ye bu görev karşılığında paranın verildiğini ifade etmişti. Ancak ödemenin tam 9 yıl sonra yani 2011 yılında yapılması, kafalardaki soru işaretlerini arttırmıştı. İngiliz medyası, para ödendiği yıl Platini'nin Blatter'e FIFA başkanlık seçimlerinde destek vereceğini ve UEFA üyesi 53 ülkeye bu konuda istekte bulunacağını, buna karşın Sepp Blatter'in de Michel Platini'ye bir daha aday olmayacağı sözünü verdiğini iddia etmişti.

FIFA Etik Komitesi, gizlilik kuralları gereği soruşturma sonlanana kadar cezaların gerekçesiyle ilgili detaylı bir açıklama yapılmayacağını da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler