‘IŞiD’e silahta yeni rota

29 Ağustos’ta Yunan sahil güvenliği tarafından durdurulan “Haddad 1” isimli yük gemisinde çıkan silahlar Türkiye’nin cihatçılara silah sevk ettiği iddialarını yeniden gündeme getirdi. CHP’li Musa Çam, İslamcı gruplara gönderilen silahların yeni güzergâhının deniz yolu olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 16.10.2015 - 05:29
Abone Ol google-news

İskenderun’dan 29 Ağustos’ta yola çıkan ve Yunan sahil güvenliğince geçen ay Girit açıklarında durdurulan “Haddad 1” isimli yük gemisinde, Libya’daki İslamcılara gönderildiği öne sürülen silahların çıkmasının ardında Türkiye’nin adının geçmesine yönelik iddialar bitmiyor.

Silaha karşılık petrol

Business Times’ın (IBT) internet sitesinde yayımlanan 18 Eylül tarihli haberde, “Libya’daki İslamcılar için Türk silahları ile yüklü gemiyle silah karşılığında petrol anlaşması şüphesinin ortaya çıktığına” işaret edilmesinin ardından tartışmalar sürerken CHP Milletvekili Musa Çam, Türkiye’nin MİT’in karayoluyla taşıdığı silahların deşifre olmasının ardından İslamcı gruplara gönderilen silahların yeni güzergâhının deniz yolu olduğunu söyledi. Yunanistan açıklarında yakalanan Haddad 1 gemisinin bunlardan sadece biri olduğunu öğrendiğini belirten Çam, “Türkiye, bir yandan IŞİD’le mücadele ettiğini belirtirken bir yandan onlarla bağlantılı gruplara silah göndermeyi sürdürüyor. Yabancı kaynaklardan alınan bilgilere göre burada yeni yöntem Türkiye’de üretilen silahlar gemilerle Libya üzerinden bu gruplara dağıtılıyor. Bu durumun ortaya çıkmasından korkuyorlar. IŞİD terörünün karşısında olacaklarına onları besliyorlar” dedi.

CHP’li Mevlüt Dudu da gemiyle ilgili olarak Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunmuştu. Dudu “Yunan yetkilileri gemide 491 bin 950 mermi, 5 bin adet tüfek bulduğunu belirtmiştir, bu malzemelerin varlığı ülkemizdeki kontroller sırasında nasıl gözden kaçmıştır” demişti.

Türk şirketler

İngiliz International Business Times’ın haberine göre Yunan bir yetkilinin polislerin kullandığı türden tüfeklerin ve mühimmatın Türkiye’de Torun Silahçılık ve Yavex tarafından üretildiğini söylediğine yer verilmişti. Yavex’ten yapılan açıklamada ise cephanenin “Libya’ya değil, başka bir ülkenin güvenlik güçlerine” gönderildiği savunularak “Yükle ilgili tüm dokümanlarımız Türk hükümetinin izni, lisansı altındadır” denildiği aktarılmıştı.

Yunan ekipler, Bolivya bandıralı Haddad 1 gemisini durdurarak arama yapmış, ev eşyalarının altında gizli silah ve mühimmat ele geçirilmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise “Gemideki silahların hepsi belgeli. Silahlar Sudan emniyet teşkilatıyla Lübnan’a gönderiliyor” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler