Kerry’den beşli plan

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye için yeni plan hazırlıyor. Masada Rusya, S. Arabistan, Türkiye ve Ürdün de olacak.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 06:43
Abone Ol google-news

Rusya’nın Suriye’de operasyona başlaması ve Rusyaİran- Hizbullah-Esad ittifakının ilerleyişe geçmesiyle kartlar yeniden karılırken ABD’den Suriye için beşli zirve teklifi geldi. İspanya’yı ziyaretinde Başbakan ve Kral tarafından ağırlanan Kerry, Suriye’de çözüm sürecini yeniden başlatıp siyasi geçişi sağlayacak somut seçeneklerin bulunması için birkaç gün içinde Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Ürdün’ün liderleriyle buluşacağını söyledi.

Yıkımı önlemek için

“Suriye’deki insani felaketin tüm bölge ülkelerinin bütünlüğünü tehdit ettiğini” belirten Kerry şunları şöyle konuştu: “Suriye’nin tümden ve mutlak yıkımından kaçınmaya çalışmak sorumluluğunu taşıyoruz. Bu büyüyen felaketi durdurmaya çalışmak ahlaken çıkarımıza. Şiddet sürerse daha pek çok sığınmacının gelmesi ve Suriye’nin içinden patlayıp paramparça olması gerçek bir tehdit. Bunun hem AB’nin hem de Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi Suriye’nin komşularının uzun vadeli güvenliği açısından korkunç sonuçları olur.” Kerry, “Esad’ı desteklemek eninde sonunda başarısızlığa mahkûm. Rusya ve İran Suriye’de askeri çözüm olmadığını kabul ediyor. Ama IŞİD’le savaş kadar siyasi çözüm bulunmasına da yardımcı olmalılar” çağrısı yaptı.

Yakında Viyana’da     

“Amerikalıların teklifinden haberdarız. Değerlendiriyoruz” açıklaması yapan Rus kaynaklar, Kerry’nin (Suriye’de zıt tarafları tutan) Rusya ve Suudi Arabistan’ın dışişleri bakanlarıyla tez zamanda Viyana’da biraraya gelebileceğini söyledi. Kremlin sözcüsü, Kerry’nin Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmeyeceğini belirtti.

Suud’da Esad esnekliği

Alman mevkidaşını ağırlayan Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir, Suriye’de muhalefet ile hükümet temsilcilerinin geçici yönetim konseyi kurmalarının ardından Esad’ın iktidardan gitmesi gerektiğini savundu. Bu konseyin Esad iktidardayken oluşturulabileceğini dile getiren Cubeyir “Ama kurulup çalışmaya başladı mı Esad’ın rolü biter” dedi. Bunun ne kadar zaman alacağına Suriye halkının karar vereceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler