65 vekilden Obama'ya mektup: Endişeliyiz

ABD’de Kongre üyeleri, Başkan Barack Obama’ya mektup yazarak, Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri’ne ilişkin endişelerini dile getirdi. Seçimlerin bağımsız şekilde yapılabilmesi için Obama’nın Türk Hükümeti’ni teşvik etmesini isteyen ABD’li vekiller, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan anti-demokratik gelişmelerden duydukları kaygıları da iletti.

Yayınlanma: 28.10.2015 - 14:43
Abone Ol google-news

Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’den 65 milletvekilinin imzası bulunan mektupta, Türkiye’de 1 Kasım tarihinde yapılacak genel seçimlerin doğru ve sağlam olup olmayacağı konusundaki endişeler paylaşıldı. Milletvekilleri, “ABD olarak Türkiye’de bağımsız, açık, şeffaf ve adil bir seçim yapılmasına destek verilmesi gerektiği” dile getirildi.

Seçimler öncesi özgür basına yönelik baskıların arttığına dikkat çekilen mektupta, “Adil seçimler için hükümetin, toplumda fikirlerin özgürce tartışılmasını temin etmek adına ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerekir” ifadesi yer aldı.

‘7 HAZİRAN’ HATIRLATMASI

Bu yıl Türkiye’de ikinci kez genel seçimlere gidileceğini hatırlatan vekiller, 7 Haziran seçimlerinde hiçbir partinin hükümetin kurulması için yeterli çoğunluğu elde edemediğine değinerek, “Yapılacak bağımsız bir seçim, Türkiye önderliğinde bölgede demokrasinin gelişimine katkı sağlarken, radikal grupların varoluş nedenlerini de zayıflatır” görüşüne yer verildi.

“ULUSLARARASI KURULUŞLAR KAYGILARINI DİLE GETİRDİ”

Son günlerde Türk hükümetinin demokratik sürece aykırı eylemlerinden dolayı artan kaygılara vurgu yapılan mektupta, “Son olarak Türk uydusu (Türksat), kablolu yayın ve internet tedarikçileri hükümeti eleştiren haber kanallarına platformlarında yer vermeyeceklerini açıkladı’’ dendi.

Birçok uluslararası kuruluşun Türkiye’deki seçimlerin halkın özgür iradesini yansıtması konusunda endişelerini dile getirdiğini belirten milletvekilleri, “Amerika Birleşik Devletleri, Türk hükümetini 1 Kasım seçimlerinin bağımsız şekilde yapılması konusunda teşvik etmeli’’ uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler