Diktatörlüğe birkaç adım mesafede

Independent ve Financial Times, Türkiye’de seçim öncesi yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Yayınlanma: 28.10.2015 - 22:20
Abone Ol google-news

İngiliz Independent gazetesi, 1 Kasım’da yapılacak genel seçimin Türkiye’deki mevcut kutuplaşmayı daha fazla derinleştirebileceğini değerlendiren bir yazıya yer verdi. Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn’ün imzasını taşıyan ‘Diktatörlüğe birkaç adım mesafede’ başlıklı yazıda, 2002’den beri Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin 1 Kasım seçiminde ne ölçüde tek parti yönetimi kurup, siyasi tekel oluşturabileceğinin belirleneceğini öne sürdü.

Yazıda pazar günü gerçekleşecek seçimin henüz ortada olduğu belirtilerek, “Seçim kampanyası, Kürtlerle Türkler, laiklerle İslamcılar ve Sünni çoğunlukla Alevi azınlık arasındaki fay hatlarını genişletti” denildi. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki iç savaşa ne kadar daha dahil olacağının da bu seçim sonuçlarına bağlı olduğu vurgulandı.

Seçim sürecinde görülmedik derecede bir şiddet yaşandığını, HDP binalarına ve muhalif gazetelere saldırılar düzenlendiğini hatırlatan Cockburn, “Erdoğan’ı eleştiren tüm kurumların daimi kuşatma altında olduğu havası hâkim” olduğuna dikkat çekerek Koza İpek Medya Grubu’na kayyum atanması ve sonrasında yaşananlar da anımsatıldı.

Independent, Pazar günü gerçekleşecek seçim sonucunu tahmin etmenin zor olduğunu ancak şimdiden ayrıştırıcı güçleri açığa çıkardığı ve büyüttüğünü vurguladı. Yazıda, Erdoğan’ın seçimlerden sonra söz konusu ayrıştırıcı güçleri tekrar kontrol altına almak isteyebileceği ancak bunu yapmasının kolay olmayacağı belirtildi.

 

Erdoğan’ın aurası bozulacak

İngiltere’de yayımlanan Financil Times gazetesinde dün yayımlanan bir analizde ise HDP’nin 1 Kasım seçimlerinde iyi bir sonuç elde etmesi durumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “yenilmezlik aurasının bozulacağı” yorumunu yaptı. Yazıda şu ifadeler kullanıldı: “Haziran’da Türk siyasetinin güçsüzlerinin - Kürtler, solcular ve insan hakları aktivistlerinin kurduğu toy ittifak, kritik önemdeki parlamento seçimlerinde oyların yüzde 13’ünü alarak Türk siyasi elitini şaşırttı. Bu Pazar günü de aynısını yapmayı umuyorlar. Ama bu kez daha rahatsız edici bir ortamda; devletle Kürt militanlar arasındaki çatışmaların yeniden başladığı, İslamcıların Kürt aktivistlere bombalı saldırılar düzenlediği ve Erdoğan’ın kutuplaştırıcı bir söylem kullandığı bir dönemde. HDP, yüzde 10 barajını aşarsa, Erdoğan’ın liderliğine kalıcı bir darbe vuracak, muhtemelen partisini salt çoğunluktan edecek ve kesinlikle 2003’ten itibaren üç dönemlik başbakanlığı sırasında kendisini kuşatan yenilmezlik aurasını ortadan kaldıracak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler