YPG ve ABD omuz omuza

Pentagon, ABD askerlerinin Suriye’de Kürt birliklere eşlik etmesini önerdi.

Yayınlanma: 28.10.2015 - 22:35
Abone Ol google-news

Rusya’nın Suriye’ye havadan müdahaleye başlamasının ardından, ABD, Irak ve Suriye’de kara operasyonlarına hazırlanıyor. ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’ne “Irak ve Suriye’deki yerel müttefiklerini hem hava saldırılarıyla hem de sahada doğrudan eylemle desteklemekten çekinmeyeceklerini” söyledi.

Pentagon’un Beyaz Saray’a sunduğu yeni öneriler arasında Suriye’ye Yeşil Bereliler ve diğer özel kuvvetlerin konuşlandırılması da var. ABD Başkanı Barack Obama önerileri kabul ederse, sayıları kısıtlı da olsa ABD askerleri kendilerini ön cephede savaşır halde bulabilir.

Pentagon’un önerileri arasında en dikkat çekeni, IŞİD’in kalesi Rakka’dan çıkarılması için planlanan operasyonu icra edecek Suriyeli Kürtlerin YPG’si ile Arap müttefiklerinin saflarına ilk kez Amerikan özel kuvvetlerinden 30-50 askerin iliştirilmesi. Buna göre ABD askerleri, YPG ile mütefiklerine danışmanlık yapmanın yanı sıra ABD’nin hava saldırılarına da kılavuzluk edecek.

Amerikan ve Britanya basınında, ABD’li yetkililere dayanarak “Carter ve üst düzey askeri yetkililerin hem Irak hem de Suriye’de Kürt savaşçıların etkinliğinden memnun kaldıkları yorumları yer aldı. Gazetelerde ABD’nin Suriyeli Kürt güçlerine desteği artırarak Türkiye’yi kızdırma riskine girdiği ama Washington’ın yeni yaklaşım ihtiyacının Ankara’nın hassasiyetlerine ağır bastığı görüşlerine yer verildi.

 

İlave askerler

Carter ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford artık IŞİD’in daha üst düzey hedeflerini daha fazla vuracaklarını, IŞİD’in hâlâ kontrol ettiği ve yılda 500 milyon dolar gelir elde ettiği petrol sahaları ve tesislerine saldırıları tırmandıracaklarını belirtti. Ancak Suriye’de 22 Ekim’den beri Amerikan hava saldırısı düzenlenmedi. ABD’nin geçen hafta Kürt güçleriyle rehine kurtarma operasyonu yapıp bir can kaybı verdiği Irak’ta zaten 3500’den fazla askeri bulunuyor.

Irak’ta eğitimci, danışman rolü atfedilen ABD askerlerinin artık ön cephenin daha yakınına sürülmesi, ilave yüzlerce asker ve Apache saldırı helikopterleri filosunun gönderilmesi gündemde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler