Yunanistan medyasından Erdoğan için ağır ifadeler: Diktatörlük sınırını aştı

Yunanistan televizyon kanalları, Medya Grubu'nun yayınlarına son verilmesini ağır ifadelerle eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin otoriterlik ve diktatörlük sınırlarını da aşmakla suçlandığı haberlerde iç ve dış tepkiler geniş bir şekilde ekrana taşındı.

Yayınlanma: 29.10.2015 - 12:47
Abone Ol google-news

Türkiye'de basına sansür ile İpek Medya Grubu'na yönelik baskını dün gün boyu ekranlara taşıyan komşu ülke kanalları, dün akşam ana haber bültenleri ile bugün sabah kuşağında gelişmeleri eleştirel bir dille izleyiciye aktardı. İpek Medya Grubu'na yapılan baskın, 11 milyonluk ülkenin yarısını akşam 20:00- 21:00 ve sabah da 06:00-09:00 arasında yayınlanan haber bültenlerine toplamayı başaran ERT, Antenna, Mega, Alpha, Skai ve Star televizyon kanalları tarafından geniş bir şekilde işlendi.

Kanallar, İpek Medya Grubu önünde yaşanan polis şiddeti, kapının kırılması, kontrol odasına baskın, HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları, Bugün Tv Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros'un son sözleri ve ekranın kararmasını Yunanca alt yazı ile verdi.

Türkiye'de seçimlere 4 gün kala muhalif yayınları ile tanınan 2 televizyon kanalının da bulunduğu İpek Medya Grubu'nun polis şiddeti ile işgal edildiğini belirten Yunanistan kanalları, mahkeme kararı olmadan savcının talimatını Erdoğan'ın isteği doğrultusunda verilmiş bir karar olarak yorumladı. Erdoğan rejiminin her geçen gün biraz daha sınırı aştığı belirtilen haberlerde, muhalefet partileri başta olmak üzere AB ve ABD'nin de ifade ve basın özgürlüğüne mühahaleyi eleştirdikleri kaydedildi.

SKAI TV: MAHKEME DEĞİL ERDOĞAN TALİMATIYLA İŞGAL

Ülkenin önde gelen haber kanallarından Skai, "Muhalefete yakın 2 televizyon kanalı, Türk polisinin şiddet kullanması sonrası işgal edildi. Bu girişim, milletvekili seçimlerine sadece 4 gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki otoriter duruşuna ilişkin yeni tepkilere neden oldu." ifadelerini kullandı.

Medya grubu önünde toplanan vatandaşların "bayrak sallayarak, slogan atarak, gazeteleri göstererek ve basın susmayacak yazılı dövizler kaldırarak" onlarca basın çalışanı ile birlikte susturulma girişimlerine tepki gösterdikleri vurgulanan haberlerde, "Buraya basın özgürlüğü ve demokrasi adına geldim" şeklinde ifadeler kullanan bir vatandaşın da görüşüne yer verdi.

Skai, "Polis güçleri şiddet kullanarak çalışanları engellemeye çalışıyor. Gaz ve su sıkıyor. Daha sonra güvenlik güçleri 2 kanalın merkezini işgal ediyor. Polis baskını kameralar önünde canlı yayında gerçekleşiyor." diyen Antenna, "Savcı, kanalların Gülen propagandası yaptığı gerekçesini ileri sürüyor. Erdoğan'ın talimatı ile Koza-İpek Grubu'na kayyum atıyor" ifadelerini kullandı.

Kayyumun genel yayın yönetmeninin tepkisine rağmen kontrol odasına girdiği belirtilen haberlerde, bir gazetecinin "Hükümet bize saygı göstermiyor. Sanki suçlu gibi davranıyor. Rekor sayıda gazeteci cezalandırıldı. Hükümet, gazetecilik faaliyetlerinden içeride olmadıklarını iddia ediyor" şeklindeki görüşünü de aktardı.

Skai Tv, daha önce de 7 kanalın dijital platformlardan çıkarıldığını tüm bunların da mahkeme değil savcı kararıyla gerçekleştiğine dikkati çekti.

Türkiye'de kritik seçimlerden önce medyanın ana gündem maddelerinden biri durumuna geldiğini belirten Skai Tv, "Erdoğan, ilk defa basına sansür ve susturma suçlamaları ile karşılaşmıyor. Dış tepkilere rağmen Erdoğan sistemi, kameralar önünde müdahalesini sürdürüyor." yorumunda bulundu.

DEVLET KANALI ERT: "CANLI YAYINDA SANSÜR VE KARARTMA"

Devlet kanalı ERT, "Seçimlere 4 gün kala Türkiye'deki durum çok gergin. Canlı yayında Erdoğan'ın yeminli düşman olarak gördüğü Fethullah Gülen'e yakın 2 televizyon kanalı, propaganda yaptıkları gerekçesiyle polis güçleri tarafından işgal edildi." dedi.

Polisin kesici yardımı ile kapıyı kırarak içeri girdiği ve CHP milletvekili Mahmut Tanal'a müdahale edildiğinin belirtildiği görüntüler ekrana yansıtılırken, İpek Medya Grubu'nun Kanaltürk ve Bugün TV kanallarının zorla ele geçirildiği ifade edildi.

ERT, "Kayyum kontrol odasına çıkıyor. Bugün kanalı genel yayın yönetmeninin programı kesmemeleri için onları ikna etmeye çalışıyor. Başaramıyor. Bu muhtemelen son sözlerimiz olabilir dedikten az sonra da yayın kararıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İşgal öncesi merkezlerini korumaya çalışanlara gaz ve su sıkıldığı hatırlatılan haberlerde "Bugün Tv susmayacak" yazılı dövizler taşındığını da aktarıldı.

Vatandaşlardan "Özgür basını savunmak için geldim. Ülkesini seven ve çalışan bir işadamı ve basınımıza yapılan bu zulmü protesto etmek için geldim." şeklinde görüş de alan ERT, "Muhalefet, Erdoğan'ı seçimler öncesi basını susturmaya çalışmakla suçluyor." dedi. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın baskına tepkisinin de yer aldığı haberlerde "Türkiye ve uluslararası hukuka uymayan bir girişim" şeklindeki açıklamasına da yer veren ERT, AB ve ABD'nin Ankara'yı uyararak basın ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesini istediğini kaydetti.

Haberde Erdoğan afişlerini indirdikleri gerekçesiyle iki çocuğa da ceza verildiği hatırlatıldı.

ANTENNA: "ERDOĞAN REJİMİNDEN KEYFİNE GÖRE DEMOKRASİ"

Ülkenin en çok izlenen kanallarından Antenna 1, "Erdoğan rejiminin medyaya olan sertliği sınırı aştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefete yakın kanalları seçimlerden 4 gün önce yeniden susturmayı seçti. Polis güçleri, İpek Medya Grubu'nun 2 kanalını canlı yayında işgal etti." yorumunda bulundu.

Antenna, Erdoğan'ın talimatı ile seçimlerden 4 gün önce politik havayı zehirledikleri gerekçesiyle kapatılan kanallardaki çalışanların kelepçelenerek gözaltına alındıklarını hatırlattı.

"ERDOĞAN'IN KEYFİNE GÖRE DEMOKRASİ!"

"Yaşananlar Erdoğan ve partisinin otoriterliğini gösterdi" değerlendirmesinde bulunan Antenna, Erdoğan'a yönelik alaycı ifadelere de yer verdiği haberinde şunları söyledi: "Kapıyı kırarak içeri giren polis şiddetini muhalefet Erdoğan'ın otoriterliğine bağladı. Onlarca gazeteci, genel yayın yönetmeni ve teknik çalışan kanalları kapatma emri alan polisler tarafından tartaklanıyor. Siyasi içerikli programlar yayınlanmaması hedefliyor. Bütün medya grubu polis ablukası altında bulunuyor. Onlarca gazetecinin rehin tutulduğu binaya giriş ve çıkışlar da yasaklandı. Türkiye'de Erdoğan'ın keyfine göre demokrasi vakti."

Kontrol odasının basılmasını da anlatan Antenna, "Başta genel yayın yönetmeni olmak üzere izleyen ve çalışanlar tüm bu yaşanlar için söyleyecek söz bulamadı" ifadelerine yer verdi.

MEGA TV: "SUSTURMAYA BÜYÜK TEPKİ VAR"

Ülkenin en büyük medya gurubu Lambrakis bünyesinde faaliyet gösteren Mega kanalı da İpek Medya Grubu'na yönelik baskın ve gaspa İstanbul muhabirinin izlenimleri ile aktardı. "Türkiye'de Erdoğan'ı eleştiren medyaya baskın, büyük tepkilere neden oluyor. Bu girişim, kritik seçimlerden 4 gün önce politik arenayı bir anda ateşledi" yorumu yapılan haberde, "Polis güçleri, 22 şirkete sahip Koza Grubu'na ait medya organlarını susturmayı amaçlıyor. Demirtaş, girişimi kınadı ve ifade özgürlüğünün devam etmesi gerektiğini kaydetti." ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan'ın devlet ve özel televizyon kanalları, dün akşam ana haber bültenleri ile bu sabah yayınlanan sabah kuşağındaki programlarda İpek Medya Grubu'na yapılan operasyon ve işgale ilişkin gelişmeleri görüntüler eşliğinde geniş bir şekilde ekrana taşıdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler