İran’la masaya oturuldu, Esad’ın geleceği hariç uzlaşı adımı atıldı

Rusya’nın Devlet Başkanı Beşşar Esad’a destek için Suriye’de başladığı hava operasyonları bir ayını doldururken, Suriye’ye siyasi çözüm için ilk defa İran dahil 17 ülkenin dışişleri bakanları ve temsilcileri Viyana’da toplandı.

Yayınlanma: 31.10.2015 - 12:07
Abone Ol google-news

Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan, İran, Çin, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Britanya, Fransa, Almanya, İtalya, AB ve BM’nin yer aldığı U biçimindeki masada Suudi ve İran Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr ve Cevad Zarif en uzak noktalarda oturdu.

PYD, ÖSO katılsın

Cubeyr Esad’ın birkaç aylık geçiş sürecinin sonunda gitmesinde ısrar etti. İran Dışişleri Esad’ın ebediyen başkan kalmayacağını, ama Ankara ile Riyad’ın 6 ayda gitmesi planının uygulanmasının imkansız olduğunu belirtti. Barış görüşmelerine katılabilecek Suriyeli muhalif grupların listesini Suudilerle görüşen Rusya, Kürtlerin (PYD) ve Özgür Suriye Ordusu’nun katılımını istediğini belirtti.

Toplantının sonuç bildirisinde Suriye çapında ateşkes çağrısı yapıldı. BM’den Suriye hükümeti ve muhalefetini yeni anayasa ve seçimlere götürecek görüşme sürecine sokması, bu sürecin mezhepçi olmayan, kapsayıcı bir hükümetle sonuçlanması talep edildi. (Esad’ın geleceğine atıfla) Büyük görüş ayrılıkları olsa da birleşik Suriye’de hemfikir kalındı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry “Rusya ve İran’la Esad’ın geleceğiyle ilgili anlaşmama konusunda anlaştık” dedi. Alman Dışişleri Bakanı “Laik liderliği olan birleşik Suriye için çalışmak için anlaştık” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler