Aziz Cadılar Bayramı

'İtalyan toplumu aklını yitiriyor. Halloween'i kutlamak şeytana şükretmektir. Ki, kendisi, bir geceliğine de olsa tapınılırsa o kişi üzerinde hak iddia edebilir.'

Yayınlanma: 31.10.2015 - 23:58
Abone Ol google-news

Kan revan içindeki suratlar, yarılmış başlar, sonsuz uykudan bir geceliğine uyanmış çökmüş gözler... Her kentin kendine özel bir azizi, her azizin kendine ait bir bayramı olan İtalya’da anne-babalar bayramların en “azizi” Tüm Azizler Günü’nü (Ognissanto) idrak ederken, Anglo-Sakson yaşıtlarını taklitle zombiye, vampire dönmüş İtalyan gençler, ulusal ve dini geleneklerin kanını emmekle suçlanıyor.

İtalya’daki geçmişi 700’lü yıllara dayanan 1 Kasım Tüm Azizler Günü ve 2 Kasım Ölüleri Anma Günü, son birkaç yıldır özellikle büyük kentlerde rağbet gören Cadılar Bayramı’na (Halloween) kafa tutmaya çalışıyor. Gençleri şeytana uymaktan alıkoymak için kiliseler bu tarihte alternatif partiler düzenliyor. Danslı, karaokeli kilise partilerine katılmak için tek şart ise insan gibi giyinmiş olmak!

Şeytana karşı savaşta Katolik Kilisesi’nin en güçlü silahlarından biri olan, şöhretli şeytan çıkarma uzmanı Peder Gabriele Amorth da genç dimağları kötücül güçlerin etkisinden korumak için düzenli aralıklarla Cadılar Bayramı’nın ne mene bir illet olduğunu haykırıyor.

Bu meşum tarihe günler kala gelenekselinden sosyaline her türlü medya aracını kullanarak “İtalyan toplumu aklını yitiriyor. Halloween’i kutlamak şeytana şükretmektir. Ki kendisi, bir geceliğine de olsa tapınılırsa o kişi üzerinde hak iddia edebilir” diyor ve intiharlardan, depresyondan, uyku uyumayan çocuklardan ve hatta dünyanın kötü gidişatından Cadılar Bayramı’nı kutlayanları sorumlu tutuyor.

“Şeytanla şaka olmaz” diyen Katolik din adamları, Cadılar Bayramı döneminde şeytan çıkarma taleplerinin artmasını da bunun kanıtı olarak görüyor. Halloween isminin ufak bir değişiklikle “Holy (kutsal) - ween”e dönüştürülmesini ve azizleri anma günü özüne döndürülmesini istiyor.

Ve fakat “Cadılar Bayramı’nın İtalyan kültürüyle ne ilgisi var!”cılara en büyük darbeyi vuran da yine İtalyanlar oluyor. Kuzeydeki Veneto bölgesi “Amerika Cadılar Bayramı’nı bizden çaldı” feryadıyla bu yılın en dikkat çeken Halloween çıkışı ödülünü kucaklamaya hak kazanıyor.

Veneto Bölge Meclisi, Cadılar Bayramı’nın olmazsa olmazı, oyulmuş balkabağının ve gizemli atmosferinin kökenlerinin bu bölgeye dayandığını iddia ediyor. Meclis üyesi Daniele Stival, artık neredeyse uluslararası bir festival havasında kutlanan Cadılar Bayramı’nın maddi getirisinden faydalanmak istediklerini de fazla gizleme ihtiyacı hissetmeden “Amerikalılar bizden kopya çekip büyük bir olay yarattılar, şimdi de bizim onlardan ticaret yapma işini kopya çekmemiz lazım” diyor ve “Gizemli Veneto” bayramını yeniden canlandıracaklarının müjdesini veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler