'Güvenlik kurumlarının bilgisi olmadan Ankara saldırısı olmaz'

1 Kasım seçimlerini gözlemlemek üzere Türkiye’ye gelen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) heyetinin başkanlığını yapan Andreas Gross, 100 kişinin hayatını kaybettiği Ankara katliamını, Türkiye’nin güvenlik güçlerinin bilmemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 04.11.2015 - 00:57
Abone Ol google-news



Gros, “Böylesine güçlü güvenlik kurumları olan bir ülkede, böylesine güçlü güvenlik servisi olan bir ülkede, birisinin bu kurumun bilgisi olmadan böyle bir saldırıyı yapabileceğini düşünüyor musunuz? Onların yaptığını söylemiyorum, yardım ettiler de demiyorum ama gerçekten bilip bilmediklerini merak ediyorum” dedi. Gross, “Devlet mi yaptı?” sorusu üzerine de “Bendeki eğilim belki de bu kadar ağır olacağını bilmiyorlardı ama bunun olmasını önlemedikleri, ellerinden geleni yapmadıkları için sorumlular” yanıtını verdi.

Ankara’da bulunan Gross, bir grup gazeteciyle yaptığı görüşmede şu değerlendirmelerde bulundu:

Gül ile görüştüm: (Seçim sonuçları) Türk insanlarının yarısı sonuçlardan memmun değil. Bölünmüş durumda ve ülke yeniden birleşmeli. 2003- 2007 arasında çok daha birlikteydi. Benim AKP’deki en yakın arkadaşım çok daha birleştiriciydi. Evet Abdullah Gül ile de görüştüm. Ama yazıldığı gibi Gül’ün Erdoğan’dan rahatsız olduğunu söylemedim. Gül’ün endişeli olduğunu söyledim.

Sosyal mühendislik var: HDP bu süreçten en olumsuz etkileniydi, en büyük mağdurdu ve bu da amaçtı zaten. İkinci mağdur da CHP. Şiddetin ardından istedikleri gibi kampanya yürütemediler. MHP de mağdur çünkü sosyal mühendisliğin asıl hedefinde olandı, AKP biliyordu ki sadece MHP’den oy alabilirdi. Diğer oylar katılımın artmasıyla geldi.

IŞİD süreci kullandı: Bu süreç sadece AKP tarafından inşa edilmedi ama aynı zamanda IŞİD ve diğerleri tarafından da çok akıllıca kendileri için kullanıldı.

Erdoğan henüz bedeli ödemedi: Asıl rol, haziran seçimlerinden sonuçlardan memmun olmayan bir tek insanındı (Erdoğan). O ortamı yarattı. Bu ortam için her şeyi yaptı ki insanlar daha çok korktuğunda, güvende hissetmeyince AKP’ye eğilim gösterir. Bu tarihten de bilinen bir gerçek, sadece Türkiye için geçerli değil. Bu insanları etkilemek için kullanılan yöntemdir ve o da büyük bedel ödedi ve ülkeyi böldü. Bugün insanlar birbirini düşman olarak görüyor. Bu da onun ödemek durumunda olacağı büyük bedel ve bunu henüz ödemedi. zararın etkisi daha çok zaman alacak. Son iki üç haftada artan korku vardı, güvenlik endişesi vardı. Sonunda Ankara’daki riskin Diyarbakır’dan daha az olmadığı görüldü. Herkes güvenliğe odaklanmıştı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon