'Gazeteciler neden hapis şimdi anladık'

Başbakan Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'la düzenlediği basın toplantısında gazeteci azarlaması İspanyol basınında da geniş yer buldu. İspanyol gazeteciler "Bu saldırgan başbakanı gördükten sonra Türkiye'de neden bu kadar çok gazeteci hapiste şimdi daha iyi anlıyoruz" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 12.02.2014 - 21:29
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile yaptığı basın toplantısında soru soran bir muhabire sert davranış şekli İspanyol basınına konu oldu. İspanyol basını, Başbakan Erdoğan ile düzenlenen ortak basın toplantısının "yolsuzluk suçlamaları arasında gergin geçtiği" yorumu yaptı. El Pais gazetesi önceki gün Ankara'da gerçekleşen basın toplantısına işaret ederek "Rajoy Türkiye'nin AB'ye katılımını desteklerken Erdoğan bir gazeteciye hücum etti" dedi.

ANKA'nın haberine göre El Pais şu ifadeleri kullandı: "Rajoy ve ekibi, Türkiye'nin siyasi olarak kolay bir yer olmadığını biliyorlardı, özellikle Erdoğan'ın İstanbul ve değir bazı kentlerdeki gösterilern bastırılması, yolsuzluk skandalları ve kendisine karşı protestolar için büyük bir platform olan internetle ilgili son ve polemik yasa nedeniyle her taraftan eleştiriler aldığı şu sıralarda... Ancak İspanyol heyeti, ortak basın toplantısında işlerin o kadar ileriye gideceğini düşünmemişti."

Tehdit ediciydi: Erdoğan'ın, Rajoy'un şaşkın ve gergin bakışları arasında yolsuzluk skandalına ilişkin sorulara verdiği tepkiye dikkat çekilirken Erdoğan'ın soruyu soran gazeteciye "tehdit edici" bir biçimde baktığı yorumuna da yer verildi. "Üç bakanın dahil olduğu İspanyol heyetinin tümünün rahatsızlığı açıktı" denilen haberde basın toplantısı sona ererken İspanyol heyetinin kendi ülke gazetecilerine "İspanya'da her kadar yakınma olursa olsun, başka yerlerde durum daha kötü" dedikleri de iddia edildi.

Seçim kampanyasına alet edildi: İspanyol basını Ankara'da gerçekleştirilen ve İspanya Başbakanı Rajoy ve Başbakan Erdoğan'ın katıldığı ortak metro açılışının AKP'nin bir seçim kampanyasına dönüştürüldüğünü yazdı. Gazeteler, Rajoy'un bir İspanyol firmasının da yapımında katkı yaptığı metro açılışı için sadece orada bulunduğunu belirterek ancak ortamın sandığı gibi olmadığını ve AKP bayraklarını taşıyan kişiler tarafından bir miting alanına çevrildiğini belirtti. Bu durumdan İspanyol Başbakanı'nın hoşnut olmadığına da değinen gazeteler "Başbakana verilen programda her şey iyi gidiyordu. Metro açılışı denildi ancak AKP'nin seçim kampanyası vardı" yorumunda bulundu. DHA'nın haberine göre, El Periodico gazetesi, "Rajoy, İslamcı partinin başbakanının seçimine alet edildi" başlığını kullandı. Lainformation gazetesi de, "Rajoy, Erdoğan'ın seçim tonu karıştırılmış metro açılışına katıldı" başlıklı yazısında bu durumun uluslararası teamüllere aykırı olduğunu kaydetti.

Önceki günkü ortak basın toplantısında Başbakan Erdoğan'ın gazetecilere takındığı tavrı "saldırgan" olarak niteleyen İspanyol gazetecilerin "Bu Başbakanı gördükten sonra Türkiye'de neden bu kadar çok gazeteci hapis yatıyor şimdi daha iyi anlıyoruz" dedikleri de savunuldu. Basın toplantısı sırasında Erdoğan tarafından azarlanan Türk gazeteci İspanya'da kahraman ilan edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler