AB Türkiye için kesenin ağzını açtı

Türkiye’den giden Suriyelilerin başını çektiği sığınmacı akınını Avrupa gerisinde durdurmayı hedefleyen AB, Afrika liderleriyle krizi masaya yatırdığı Malta zirvesinde Ankara’ya yapacağı mali yardımın boyutlarını netleştirdi.

Yayınlanma: 13.11.2015 - 21:26
Abone Ol google-news

AB Komisyonu’nun 500 milyon Avrosu’nu kendi bütçesinden karşılamayı vaat ettiği 3 milyar Avro’luk yardımda Britanya ve Almanya’nın üstleneceği paylar belli oldu.

Londra hazır

Birliğin en büyük ekonomisi olan Almanya, fona 534 milyon Avro aktarmayı planlıyor. Britanya ise fona 275 milyon sterlin (389 milyon Avro) katkıda bulunacağını açıkladı. Ancak AB’nin ikinci büyük ekonomisi olan Britanya’dan beklenen katkı 410 milyon Avro olarak hesaplanıyor.

Külfeti kimin üstleneceği tartışmalarının yanı sıra, Türkiye’nin davet edileceği zirvenin tarihi de kesinleşmedi. AB Komisyonu sözcüsü, Türkiye’de hükümetin kurulmasını beklediklerini ve kimin davet edileceğinin ondan sonra belli olacağını kaydetti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise “Bu zirvenin kasım ayı sonunda düzenleneceğinden yüzde 99 eminim” diye konuştu.

Orban karşı çıkıyor

AB, Türkiye’ye aktaracağı yardımların yanı sıra vize kolaylığı ve üyelik müzakerelerinde bir fasıl açması karşılığında sığınmacıların Avrupa’ya geçmesinin önlenmesini istiyor. Sığınmacı düşmanı Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise “Biz AB olarak, bizi Türkiye kurtaracak gibi bir tavır içinde görüşmelere oturamayız. AB her şeyden önce kendi savunma hatlarını çekmeli” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler