Katliamın beyni halen Suriye’de

Paris saldırılarının Suriye’den planlandığını ve organize edildiğini açıklayan Fransa Başbakanı Manuel Valls, benzer saldırıların başka Avrupa kentlerinde de olabileceği uyarısı yaptı. Saldırganların kimliği netleşmeye başladı.

Yayınlanma: 16.11.2015 - 23:44
Abone Ol google-news

1- Beyin Abdelhamid Abaaoud: Suriye’de cihata gidip dönenlerin gerçekleştirdiği Paris saldırılarının beyninin de Suriye’deki IŞİD’cilerden Abdelhamid Abaaoud olduğu açıklandı. Fas asıllı Belçika vatandaşı olan, Brüksel’in Molenbeek varoşundan cihada giden 27 yaşındaki Abdelhamid Abaaoud için Fransız radyosu RTL “Suriye’deki IŞİD infazcılarının en aktiflerinden biri” dedi.

Kardeşi de çocuk militan

Geçen yıl Suriye’ye savaşmaya giderek IŞİD’in çocuk militanlarından biri olan 13 yaşındaki Yunus Abaaoud’un ağabeyi olarak da haber olan Abdelhamid Abaaoud, IŞİD’in propaganda videolarının tanınmış simalarından.

Meşhur bir cellat

Kesik kafalarla pozlar veren baaoud’un arkasına dört ceset bağlanan bir aracı sürerken çekilen videosu meşhur. Eli silahlı küçük kardeşiyle çeşitli pozları var.

IŞİD’in propaganda dergisi Dabık’a verdiği röportaj bu yılın şubat ayında 7. sayıda yayımlandı. Dergiye Suriye’den Avrupa’ya saldırı için yapmak için geldiğini ama ocakta Charlie Hebdo katliamı sonrası Belçika’da yönettiği hücrenin çökertilmesi üzerine sırra kadem bastığını anlatan Abaaoud, Avrupa’da saldırı düzenlemek ve silah temin etmek için güvenlik güçlerinin dikkatini çekmeksizin elini kolunu sallayarak dolaşmışlığından örnekler verdi. Ebu Ömer El Baljiki adını da kullanan Abaaoud için Fransa’daki soruşturmayla ilgili kaynaklar “Avrupa’da planlanan bir dizi saldırının gerisindeki beyin olarak gözüküyor. Soruşturmacıların elindeki en sağlam ipucu bu” dedi. Abaaoud’un nisanda Paris’te bir kiliseye yönelik başarısız saldırı girişiminin ve ağustosta Amsterdam’da Paris’e giden bir hızlı trendeki yolcuları öldürme girişiminin de arkasında olduğu öne sürüldü. Trende yolculuk eden iki ABD askeri tarafından son anda yakalanan silahlı zanlı da Brüksel’in Molenbeek varoşundandı.

2- Ömer İsmail Mostefai: Paris saldırılarında en çok insanın katledildiği Bataclan konser salonunu basan canlı bombalardan biri. 30 yaşındaki Fransız vatandaşı, daha önce sadece adli suçlara karışmışken, Luce’de gittiği caminin nefret vaaz eden Belçikalı imamının etkisinde kalarak radikalleşti.

3- Samy Amim our: Bataclan’daki canlı bombalardan biri. 28 yaşındaki Fransız vatandaşı Samy Amimour 2012’de Yemen’e gitmeye çalışırken yakalanınca hakkında terör soruşturması açılmış, adli kontrol altına alınmıştı. Ama takipten kaçmayı başarıp Eylül 2013’te kaybolan Amimour, bir hafta sonra babasını arayıp Türkiye’de olduğunu, Suriye’ye geçeceğini söyledi. Haziran 2014’te babası Rakka’ya gidip kırmızı bültenle aranan oğlunu geri dönmeye iknaya çalıştı.

4- Bataclan’daki üçüncü canlı bombanın kimliği açıklanmadı.

5- İbrahim Abdelslam: Voltaire Bulvarı’nı kana bulayan canlı bomba. Belçika’da Brüksel’in Molenbeek varoşunda yaşayan 31 yaşındaki Fransız vatandaşının 2010’dan beri Abdelhamid Abaaoud ile bağlantısı biliniyor.

6- Ahmad Al Mohammad Stade de France’ı hedef alan canlı bombalardan birinden Suriye’nin İdlib bölgesinden 25 yaşındaki Ahmad Al Mohammad’a ait pasaport çıktı. Türkiye üzerinden 3 Ekim’de Yunanistan’a geçerek Fransa’ya gidilen bu pasaportun Türkiye’de alınmış sahte bir pasaport olması ihtimali var.

7- Bilal Hadfi Stade de France’ı hedef alan canlı bombalardan biri. 20 yaşındaki Fransız vatandaşı, Molenbeek’tendi ve Suriye’ye gitmişti.

8- Stade de France’ı hedef alan üçüncü canlı bombanın kimliği açıklanmadı.

9- Salah Abde Lslam İbrahim Abdelslam’ın 26 yaşındaki kardeşi. Canlı bombalar için kiraladığı araçlar üzerinden kimliği tespit edildi. Uluslararası tutuklama emrine rağmen yakalanamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler