IŞİD’e karşı topyekûn savaş

IŞİD’e karşı ABD, Türkiye, Fransa ve Rusya’nın birlikte savaşması gündemde.

Yayınlanma: 17.11.2015 - 22:42
Abone Ol google-news

Paris saldırıları sonrası Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye sınırında Türklerle operasyona giriyoruz” dedi. CNN’e konuşan Kerry Türkiye’nin Suriye sınırının IŞİD’den arındırılmasıyla ilgili şunları söyledi: “Suriye’nin kuzey sınırının yüzde 75’i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz.” Kerry’nin kurtarıldığını ima ettiği bölge, PYD kontrolünde. ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gün Antalya’da G20 kapanışındaki açıklamasıyla Türkiye’nin yıllardır ısrar ettiği güvenli bölge talebinin gündemden düştüğü netleşirken, şimdi hedefte Azez-Cerablus hattının IŞİD’den arındırılması var. Paris saldırılarının ardından Türkiye- Fransa ve ABD, hava operasyonlarında birlikte hareket edecek. Hedef, IŞİD’in “başkenti” Rakka’nın yanı sıra Türkiye’nin sınırındaki Azez- Cerablus hattının da IŞİD’den arındırılması. Operasyonların kısa süre içerisinde başlaması bekleniyor. Bu çerçevede ABD’nin İncirlik’e yeni uçak sevkiyatı da devam ediyor.

‘PYD olmayacak’

Türkiye’nin PYD’ye karşı “kırmızı çizgi” olarak belirlediği bu bölgede PYD-YPG yer almayacak; kontrol Türkmenlerin ağırlıklı olduğu Sünni muhalefette olacak. Ancak güvenli bölge oluşturulmayacak, yeni kamplar kurulmayacak. Ankara’nın hedefi bölgeyi sürekli havadan korumak.

‘Eli kulağında’

Kerry’nin açıklamasıyla ilgili Cumhuriyet’e konuşan kaynaklar, “Hazırlıklar bir süredir devam ediyor. G20’nin tamamlanması bekleniyordu; biz de operasyonların kısa süre içerisinde başlamasını bekliyoruz” dedi. Önceki gün Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, bir kara operasyonu olmayacağını söyleyip “DAEŞ’e karşı güvenlik tedbirlerimiz var, operasyon olabilir ama niteliği konusunda bilgi veremem” demişti.

‘Geçiş başlıyor’

Kerry ise Paris ziyaretinde IŞİD’le savaşta Rusya ile işbirliğini artıracaklarını açıkladı. Viyana’da varılan anlaşmayla Suriye’de birkaç hafta içinde büyük bir geçişin başlayacağını söyleyip buna Rusya ve İran’ın desteğini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler