'IŞİD, kimyasal silah üretme timi kurdu' iddiası

IŞİD'in, kimyasal silah üretmek amacıyla askeri uzmanların da yer aldığı özel bir birim kurduğunu bildiriliyor.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 19:58
Abone Ol google-news

AP, ABD'li ve Iraklı istihbarat yetkililerini kaynak olarak gösterdiği haberinde, IŞİD’in kimyasal silah üretmek amacıyla askeri uzmanların da yer aldığı özel bir birim kurduğunu bildirdi.

AP’ye konuşan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Hakim el Zamili, Rusya’nın olası kimyasal saldırılara karşı Irak güvenlik güçlerine bin adet koruyucu kıyafet verdiğini söyledi.

SİNİR GAZI ÜRETMEYE UĞRAŞIYORLAR

Farklı ülkelerden kimyasal silah yapımında deneyimli kişilerin bu birimde yer aldığı belirtilen haberde, örgüt daha önce hardal gazı kullanmış da olsa, ABD’li yetkililerin örgütün gelişmiş kimyasal silah üretme kapasitesi olmadığını düşündüğü belirtildi.

IŞİD’in kimyasal silah üretim biriminde Çeçenistan ve Güneydoğu Asya’dan uzmanların ve eski Irak lideri Saddam Hüseyin döneminden yetkililerin de bulunduğunu ifade edilirken, örgütün özellikle sinir gazı üretmek için uğraştığını söyledi.

Ancak Iraklı yetkililer, Irak ve Suriye’deki geniş toprakların militanlara kimyasal silahları denemek için yeterli imkanı sunduğunu bildiriyor. Irak hükümetinin, kimyasal silah tehdidine karşı güvenlik güçlerine maske dağıttığı biliniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler