Avrupa’nın ortasında sokağa çıkma yasağı ve operasyon: 16 gözaltı

Fransa ’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra, Paris’e 150 km uzaklıkta olan Auxerre kentine bağlı olan Sens kasabası bugüne kadar ilk kez uygulanan sokağa çıkma yasağının yaşandığı belde oldu. Brüksel'de Radisson Blu Oteli'de kalanlara polis dışarı çıkmayın uyarısında bulundu. Otel etrafında polis operasyonu olacağı iddia edilirken, turistik merkez Grand Place'ın da boşaltıldığı iddia edildi.

Yayınlanma: 22.11.2015 - 22:43
Abone Ol google-news

Fransa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk sokağa çıkma yasağı Sens kentinde uygulandı. Ama Cuma’dan Pazartesi gününe kadar, gece saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında 3 gün süren yasak, yasaktan ziyade, sokağa çıkmama ricası gibi uygulandı. Yasak, kafe ve dükkânların kapanma saatinden sonra başlıyor. Fransızların pek aldırış etmediği yasağın uygulandığı bölgede, ne asker ne polis vardı. Oysa burada bir gün önce yapılan operasyonlarda çok sayıda silah ele geçirilirken biri kadın 3 kişi gözaltına alınmıştı.

Belçika'da 16 kişi gözaltına alındı, Abdeslam aranıyor

Yasak, güvenlik için

Gazetecilerden başka kimsenin olmadığı cadde ve sokaklarda evlerden yayılan müzik sesleri geliyor. Açık bulduğumuz bir barda kaymakam yardımcısı olan Jean Jack Viazo’nun satranç oynadığını görüyoruz. Viazo sokağa çıkma yasağının şehir merkezini kapsamadığını, yalnızca yabancıların yaşadığı ZUP bölgesinde uygulandığını belirterek “Sokağa çıkma yasağı saat 22.00’den 06.00’a kadar uygulanıyor. Onun dışındaki saatlerde herhangi bir yasak yok. Aslında asker ve polislerin sokakta olmaması gayet normal. Yasakla birlikte asker ve polisler de sokakta olursa demokrasi olmaz. Zaten uygulanan yasak özgürlük ve demokrasiye karşı bir yasak değil tamamen halk güvenliği için” diyor.

Bardan gece, saat 01.00’de ayrılarak tekrar yasağın olduğu bölgeye gidiyoruz. Sokakta zaten soğuk havadan dolayı kimseler yok. Sabaha karşı 03.00 sularında, yalnızca bir polis aracı geliyor. Gazetecilerin “Niçin güvenlik yok” sorusuna polis şefi, “Fransa dünyanın en özgür ve demokratik ülkesi. Sokağa çıkma yasağı uygulaması olsa da insanların özgürlüğünü kısıtlayamazsınız” diyor.

Ertesi gün saat 11.30’da sokağa çıkma yasağını kendi yetkisi dahilinde kullanan Vali Jean Chistophe Moraid kentin Belediye Başkanı ve aynı zamanda milletvekili olan Marie Luise Fort ile ZUP mahallesindeki Belediye binası önünde yapmış olduğu basın açıklamasında, amaçlarının burada yaşayan gençlerin ve halkın can güvenliğini sağlamak olduğunu, yasağın kesinlikle yaşam özgürlüğüne karşı bir etkisi olmayacağını belirtiyor.

Türkler memnun

Mahallenin Türk kahvehanesindeki Türkler, sokağa çıkma yasağının kendileri ve çocuklarının güvenliği açısından iyi bir uygulama olduğunu düşünüyor: “Biz sokağa çıkma yasağının Türkiye’deki gibi olacağını sanarak oldukça endişeleniyorduk. Askerlerin, polisin buraları kuşatmasını bekliyorduk. Bu yasak değil sanki ‘lütfen sokağa çıkmayın’ ikazı. Bu ülke yine dünyaya örnek bir uygulama gösterdi. Keşke her zaman olsa. Kimse rahatsız olmuyor.”

Fransızlar rahatsız

Şehir merkezinde konuştuğumuz bazı Fransızlar ise sokağa çıkma yasağının ilçelerinde uygulanmasından oldukça rahatsız olduklarını dile getirerek “Şehrimizde fazla olay yok. Saldırılar Paris’te yaşandı. Teröristler başka yerlerde yaşamış. Burada ise yalnızca ZUP denen yabancıların yoğunlukta olduğu yerde yapılan aramalarda silahlar ele geçirilmiş. 3 kişi de gözaltına alınmış. Bunlar zaten her gün yaşadığımız normal olaylar. Şehrimizin adının böyle bir yasakla birlikte anılmasını televizyonlarda görünce çok üzüldük” diyorlar

Paris’ten 10 gazeteciyle 150 kilometre yol yapıp geldiğimiz, sokaklarında sabahladığımız Sens kasabasından Fransa’da zaman zaman uygulamasına tanık olacağımız ‘Sokağa çıkma yasağının nasıl yaşanacağını’ öğrenerek tekrar Paris’e dönüyoruz.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler