Düşürülen uçak dünya basınında: İkazdan sonra vuruldu

Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesini dünya basını böyle gördü.

Yayınlanma: 25.11.2015 - 11:21
Abone Ol google-news

İsviçre'nin Dagens Nyheter gazetesi birinci sayfa haberinde Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in açıklamasını öne çıkarak “Türkiye ABD ile Rusya arasındaki benzer olayları engellemek için anlaşma bulunmasına rağmen uçağımızı vurmuştur. Teröristlerin iş birlikçileri bize sırtımızdan darbe indirmiştir” ifadelerini “Teröristlerin suç ortaklarından sırtımıza bıçak” olarak başlıkta verdi. Gazete Rus uçağının düşürülme haberine iki tam sayfa ayırdı.

Svenska Dagbladet gazetesi ise haberini “Uçağın düşürülmesine sert Rus tepkisi” başlığı ile yayınladı. Svenska Dagbladet te haberi iki tam sayfada işledi.

ALMAN BASINI: SURİYE TARAFINDA DÜŞÜRÜLDÜ

Alman basını ise uçağın Suriye tarafında düşürüldüğünü iddia etti. Yer alan haberlerde adı açıklanmayan bir ABD yetkilisine dayandırdıkları haberde uçağın Suriye tarafında vurulduğu öne sürülüyor. Haberde Rus uçakları Türk hava sahasını kısa süreliğine ihlal ettiler, ancak vurulmaları Suriye tarafında gerçekleşti denildi.

BBC: İKAZDAN SONRA VURULDU

Dünya basının önde gelen kuruluşlarının paylaştıkları haberler kısaca şu şekilde:

İngiliz BBC: "Türk savaş uçakları, Suriye sınırında henüz kimliği bilinmeyen bir savaş uçağını vurdu. Türk askeri yetkili, uluslararası bir ajansa verdiği bilgide savaş uçağının yapılan ikazdan sonra Hatay yakınında vurulduğunu belirtti. Bölgede Suriye ve Rus uçakları cihatçı militanları hedef alıyor."

RUPTLY: TÜRK F-16'LARI VURDU

Rus Haber Ajansı Ruptly: "Uluslararası bir haber ajansına konuşan bir Türk askeri yetkili uçağın hangi ülkeye ait olduğunun netleşmediğini söyledi. Türk F-16'larının vurduğu uçak Suriye Türkmenlerinin bulunduğu bölgeye düştü. Bu bölge muhalifler ile Suriye ordusunun çatışmalarının yaşandığı sıcak bölge. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmelerde bulunuyor. Davutoğlu, son gelişmelerle ilgili NATO ve BM'i bilgilendirdi."

 SPUTNİK: NATO VE BM BİLGİLENDİRİLECK

The New York Times, "Türk F16'ları, Türk hava sahasını ihlal eden Suriye sınırında kime ait olduğu bilinmeyen bir savaş uçağını vurdu."

Sputnik News: Olayın ardından Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı'nı NATO ve BM yetkilileriyle Suriye sınırındaki olaylar hakkında görüşmek üzere yolladı.

AL JAZEERA: KÖYDEKİ ÇADIRLARIN ÜSTÜNE DÜŞTÜ

Al Jazeera: Görgü tanıklarının köydeki çadırların üstüne düştüğünü ve pilotların paraşütleri sayesinde hayatta kaldığı bilgisini verdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon