Siyahi gence 16 kurşun

ABD’de polisin siyahi bir gence 14 saniyede 16 kurşun yağdırdığı görüntüler halkı sokağa döktü.

Yayınlanma: 27.11.2015 - 02:46
Abone Ol google-news

ABD’de polisin siyahi gençlere şiddet uygulamaktan, hatta öldürmekten kaçınmadığını gösteren bir olay daha ülke gündemine oturdu. Chicago kentinde 20 Ekim 2014’te polis tarafından öldürülen Laquan McDonald (17) isimli gencin 14 saniye içinde 16 kez kurşunlandığını gösteren görüntülerin yayımlanmasının ardından binlerce kişi sokağa döküldü. ABD Başkanı Barack Obama da tepki gösterdi. Başkan Obama mesajında “Birçok Amerikalı gibi ben de bu görüntülerden derinden rahatsız oldum” dedi. Başkan Obama Chicago’da sokağa dökülen göstericilere de protestoları barışçıl şekilde yürüttükleri için teşekkür etti.

14 saniyede 16 kurşun

Laquan McDonald’in öldürülmesine giden olaylar polise bıçak taşıyan bir gençle ilgili ihbar gitmesiyle başladı. Polis McDonald’ı bir otoyolda yürürken kıstırdığında delikanlı polis araçlarından birinin tekerleğini elindeki bıçakla patlattı. Elindeki bıçak 7.5 santim uzunluğundaydı. McDonald olay sırasında polisin uyarısına rağmen bıçağı elinden bırakmadı ancak polis araçlarından uzaklaştı. Bu sırada olayı telsizden duyan polis memuru Jason Van Dyke, olay yerinde yalnızca 30 saniye geçirdikten sonra geri geri yürümekte olan McDonald’a ateş açtı. 17 yaşındaki gence 16 kurşun sıkması ise yalnızca 14-15 saniye sürdü.

20’den fazla suçlama

14 yıldır polis gücünde görev yapan 37 yaşındaki Van Dyke olaydan kısa süre sonra teslim oldu. Polis yetkilileri vesendika temsilcileri ise basına olayı McDonald’ın elindeki silahla Van Dyke’a saldırdığı, polisin kendini savunmak için ateş ettiğini anlattı. Gazetecilerin bugüne kadar aksini ortaya çıkarmadığı olayın aslı ise mahkemenin olay anında çekilen videoyu yayımlamasıyla aydınlığa kavuştu. Birinci derece cinayetle suçlanan Van Dyke hakkında 2001 yılından beri kanuna aykırı tutuklama ve ırkçı taciz dahil 20’den fazla şikâyet olduğu da ortaya çıktı.

ABD’de 2014 yılında Michael Brown isimli bir siyahi gencin polis tarafından öldürülmesi Ferguson kentinde günlerce süren şiddet olaylarını tetiklemişti. Eric Garner’ın polis tarafından boğularak öldürülmesi, Tamir Rice isimli 12 yaşındaki siyahi çocuğun oyuncak silah taşıdığı için parkta vurulması da ülkede silahlar ve polis arasındaki ilişkinin tartışılmasına neden olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler