60 bin Suriyeli Türkiye'ye göç edecek

Türkiye sınırının yanı başına kurulu Azez'e saldırılar sürerse 7 kampta kalan 60 bin Suriyeli'nin Rusya saldırıların sürmesi durumunda Türkiye'ye göç edeceği bildirildi.

Yayınlanma: 27.11.2015 - 14:23
Abone Ol google-news

KİLİS'in karşısındaki Suriye'nin Halep kentine bağlı muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesindeki tedirginlik, Rus savaş uçaklarının saldırılarının ardından iyice arttı.

Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentinin ÖSO kontrolündeki Azez ilçesinde geçen çarşamba günü inşaat malzemesi taşıyan TIR'lar iddiaya göre Rus savaş uçakları tarafından hedef alındı. Saldırıda vurulan TIR'lar yanarken, bazı şoförler de yaşamını yitirdi. Bu saldırıdan bir gün sonra perşembe günü sabah saatlerinde Azez'in çıkış noktasında bir ekmek fırınının da bulunduğu TIR garajına hava saldırısı düzenlendi. Ancak, uçaklardan atılan bomba garajın yanındaki boş araziye düştü. Son saldırılar ise dün akşam saatlerinde yapıldı ve yine uçaklardan atılan bombalar ile kullanılmayan bir un ve tekstil fabrikası vuruldu.

AZEZ'DE BÜYÜK TEDİRGİNLİK

Azez'de yaşayan binlerce kişi Rus savaş uçaklarının bombardımanının ardından büyük tedirginlik yaşandı. Rejim güçleriyle ortak hareket eden Rus savaş uçaklarının Hatay'ın karşısındaki Türkmen bölgelerine yönelik saldırılarının Azez'e yansımasıyla korkuya kapılan binlerce Suriyeli, gelişmeleri endişeli şekilde takip etmeye başladı.

UÇAK HAREKETLİLİĞİ YOK

2 gündür uçakların bombardımanının ardından tedirginliğin sürdüğü Azez'de, bugün ise uçak hareketliliği yaşanmadı. Azez'de yaşayanlar olası hava saldırısına karşı evlerinden dışarı çıkmamayı tercih ederken, herhangi bir hava saldırısının olmaması ise herkese rahat nefes aldırdı.

SALDIRILAR SÜRERSE 60 BİN SURİYELİ GÖÇ EDEBİLİR

Öte yandan Azez ilçe merkezi ve daha önce farklı bölgelerden gelen ancak sivil toplum kuruluşları tarafından Türkiye sınırına yakın noktalarda kurulan 7 kampta 60 bin kişinin yaşamını sürdürdüğü öğrenildi. Azez'de yaşayan Suriyeliler, büyük korku yaşadıklarını ve hava saldırılarının sürmesi halinde mecburen Türkiye'ye göç edeceklerini söyledi. Sınır hattındaki kamplarda kalan ve her türlü ihtiyaçları Türkiye'den karşılanan Suriyelilerin şu anda gelişmeleri takip ettiği ve saldırıların yoğunlaşması halinde göç etmekten başka çarelerinin kalmayacağını ifade ediyor.

AZEZ'E ÇEVRESİNDE IŞİD İLE MUHALİFLER ÇATIŞIYOR

Öte yandan Azez'e 10 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin Soran, Savran ve Havar bölgelerinde IŞİD militanları ile muhaliflerin oluşturduğu Fetih Ordusu mensupları arasında aralıklarla çatışmalar sürüyor. Türkiye sınırına yakın noktada süren çatışmalarda muhaliflerin, IŞİD militanlarını bölgeden uzaklaştırmayı hedeflediği bildirildi.

SURİYELİLER'İN GELİŞ VE GİDİŞİ SÜRÜYOR

Bu arada çatışmaların ve hava saldırılarının sürdüğü Suriye'den Türkiye'ye ve Türkiye'den Suriye'ye gidişler devam ediyor. Pasaportu olan bazı Suriyeliler, sınır kapısında işlemlerini yaptırarak Suriye'ye gitmeye ve gelmeye devam ettiği görüldü. Yine sınır hattında bekleyen TIR ve kamyonlar da kasalarındaki yüklerini Öncüpınar Sınır Kapısı içerisindeki gümrük sahasında Suriyeli araçlara nakletmeyi sürdürüyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST SEVİYEDE

Son zamanlarda gözlerin çevrili olduğu Azez'de yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye sınırında güvenlik önlemleri artırıldı. Sınır hattında güvenlik güçleri zırhlı araçlarla devriye görevi yapmayı sürdürürken, Suriye'yi gören hakim tepelere de tank ve obüslerin konuşlandırıldığı görüldü.
Hasan KIRMIZITAŞ - Reşit ÇELEBİOĞLU / KİLİS (DHA)
Son Dakika Haberleri

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler