Cehennemi bir döngü

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tutuklama kararını sert dille eleştirdi.

Yayınlanma: 27.11.2015 - 22:32
Abone Ol google-news

Dünyanın önde gelen gazetecilik örgütlerinden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) bu yılki basın özgürlüğü ödülünü Cumhuriyet’e vermişti. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire tutuklanma kararının açıklanmasından sonra Twitter hesabından “Cehennemi bir döngü. Ortak bir hareket organize edeceğiz” dedi.

 

Erdoğan’dan emir

RSF Avrupa sorumlusu Johann Bihr de Cumhuriyet’e gönderdiği mesajda “Can ve Erdem’in tutuklanma haberi bizi mahvetti. Bunu Türkiye’de basın özgürlüğüne büyük bir darbe olarak görüyoruz. Maalesef bu bekleniyordu. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mayısta yaptığı açıklamalar bağımsız olmadığı bilinen yargıya direkt emir niteliğindeydi” dedi.

 

Son derece saçma

Bihr “Bu, hükümetin basın özgürlüğünden ne kadar hoşlanmadığına; eleştiriye karşı paranoyakça tutumuna ve hukukun üstünlüğünün yerle bir edilmesine bir örnek daha teşkil ediyor. MİT TIR’ları ile ilgili haber kamu yararı içeriyor ve casuslukla hiçbir ilgisi yok. Can ve Erdem’e karşı getirilen suçlamalar son derece saçma. Daha en başından bunun politik bir dava olduğunu biliyorduk ve iki gazetecinin de hızla serbest bırakılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

Özgürlük ödülünü vermişlerdi

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, 2015 Basın Özgürlüğü Ödülü’nü Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen bir törende Cumhuriyet gazetesine vermişti. RSF Başkanı Christoph Deloire, ödül töreninde “Cumhuriyet gazetesi, bağımsızlığını koruyarak Türkiye’de cesaretle özgürlük savaşı veriyor. Gerek Charlie Hebdo karikatürlerinin yayımlanmasında gerekse Suriye’ye giden silah yüklü istihbarat TIR’ları haberinde çok önemli bir yayıncılık yaptılar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tehdidine maruz kaldılar. Bu başarıları ve kararlı mücadelesi nedeniyle Cumhuriyet’e ve çalışkan yayın yönetmenine bu ödülü vermekten onur duyuyorum” demişti.

 

Onları tanıyoruz ve destekliyoruz

- Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Jim Boumelha: Can Dündar ve Cumhuriyet için çalışan gazetecileri çok iyi tanıyoruz. Türk makamlarından Dündar ve Erdem Gül’ü derhal bırakmalarını ve suçlamaları düşürmelerini talep ediyoruz.

 

Hapiste olmalarını kabul edemeyiz

- Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard: Bu tutuklamalara mutlaka Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5’inci ve 10’uncu maddeleri bağlamında meydan okunacaktır ama bu arada meslektaşlarımızın hapiste tutulmasını kabul edemeyiz. Toplumun bilme hakkı ancak basın özgürlüğü aracılığıyla garanti altına alınabilir. Bu dava Türkiye’de yargının bağımsızlığı konusunda da ciddi soru işaretlerine neden oluyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler