İtalyan basını: "AB liderleri, Erdoğan’ın sakinleşmesini umuyor"

Brüksel’de dün yapılan Avrupa zirvesinde, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’ye 3 milyar Avro yardım ve bu ülkenin birliğe katılımı için müzakereleri canlandırma kararı çıkması İtalyan basınında da geniş yankı uyandırdı.

Yayınlanma: 30.11.2015 - 15:13
Abone Ol google-news



Haberi, “Türkiye-AB göçmenler konusunda anlaştı” manşetiyle gören La Repubblica gazetesi, hala hangi ülkenin 3 milyar Euro’ya ne kadar katkı sağlayacağının belirlenemediğini, ancak Avrupa Komisyonu bütçesinden 500 milyon Euro’nun Türkiye’ye verileceğinin kesin olduğunu yazdı.

Gazete, müzakerelerin canlandırılması konusunda ise, özellikle Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’ın Türklere çok fazla sözler verme taraftarı olmadığını zirvede ortaya koyduğunu aktararak, “Sonuç metninde, Türkiye’de ihlal edilen insan hakları, Erdoğan’ın Suriye’deki belirsiz politikası, baskı altındaki basın özgürlüğü ve Putin’le tansiyonun artması konuları yer almadı. Ancak Avrupalı liderler, Ankara ile siyasi ilişkilerin yeniden canlandırılmasının, Erdoğan’ı sakinleştirebileceğini umuyor” ifadelerini kullandı.

AVRUPA, HERHANGİ İYİ BİR MÜZAKERECİ GİBİ ZAMAN KAZANIYOR

Andrea Bonanni imzalı Brüksel çıkışlı bir yorum yazısında ise “Mülteciler üzerine Erdoğan’ın şantajı altında imzalanan bir anlaşma” başlığı kullanıldı.

Bonanni, “Avrupalılar, asla hayır demeden her şeyi müzakere ederek, zaman kazanarak, mülteci musluğunu kontrol eden Türkiye’nin şantaj malzemesi yaptığı tartışmalı konulardan kaçınarak, bir rehin alma olayındaki herhangi bir iyi müzakerecinin temel kurallarını uyguladı” ifadelerini kullandı ve Türk Hükümeti’nin de, Avrupa’daki izolasyondan kurtulmak için bu zirveye ihtiyaç duyduğunu öne sürdü.

“ERDOĞAN ÇEKİNCESİ NEDENİYLE ULUSAL KATKILARA KARAR VERİLEMEDİ”

“AB, Türkiye’nin girişini (birliğe) hızlandırıyor”, “Müzakereler ve fon. Türkiye ve Avrupa arasında yeni başlangıç” başlıklarını kullanan Corriere della Sera ise zirveden, “Birçok AB lideri, vatandaşlarının temel haklarına saygı duymamak (başta basın özgürlüğü) ve Kürt azınlığa karşı şiddetli baskı uygulamakla itham ettikleri Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu finansmanın sağlanmasında çekince gösterdi. Bu nedenle, ülkelerin ulusal katkıları (3 milyar Euro’ya) konusunda anlaşmaya varılamadı” bilgilerini aktardı.

La Stampa gazetesi ise Brüksel’deki zirveyi, “Terörizm ve Suriye’nin yangınının ısıttığı bir anda yapılan taktik zirvesi” diye niteledi.  

 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler