Erdoğan'dan Putin'e: İspat edilirse, ben makamda durmam, sen durur musun?

Putin: Uçağımızı petrol için vurdular Erdoğan: İspatlasınlar bırakırım

Yayınlanma: 30.11.2015 - 21:11
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Paris’teki İklim Zirvesi’nde görüşmeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gazetecilere Rus uçağı konusunun, Paris’te yaptığı neredeyse tüm görüşmelerde ele alındığını belirterek “Tüm mevkidaşlarım beni dikkatle dinledi ve çoğu, en azından Türkiye’yi tehdit etmeyen bir Rus uçağını vurmanın lüzumsuz olduğu konusunda benimle hemfikir” dedi.

Yeni kanıtlar var Uçağın düşürülmesiyle ilgili ellerinde yeni kanıtlar olduğunu belirten Putin, “Mesele, Suriye’deki Türkmen halkını savunmak değil. Türkmenler işin bahanesi. Uçağımızı Suriye’den İŞİD petrol kervanlarını rahatça Türkiye’ye girişini sağlamak için vurdular. Son günlerde ‘emri Erdoğan vermemiş’ diyorlar. Bunun artık hiçbir önemi kalmadı” açıklamasını yaptı.

Moskova’nın terör konusunda Türkiye ile uzun zamandan beri problemleri bulunduğunu da dile getiren Putin, “Rusya’da ve özellikle Kafkaslar bölgesinde bizimle savaşan teröristler çoğu zaman Türkiye’de peydahlanıyor. Türkiye yönetimi himayesi altında bir süre saklandıktan sonra Rusya topraklarında terör eylemleri düzenliyor. Biz Türkiye yönetimiyle defalarca bu konuyu gündeme getirdik, Türkiye’den yardım görmedik” dedi.

Putin’e basın toplantısı düzenleyerek yanıt veren Erdoğan, “Türkiye DAİŞ’ten petrol alıyor yakıştırması ahlaki değil” ifadelerini kullanarak, “Yasal yollarla nereden petrol, doğalgaz alıyoruz hepsi bellidir. Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunlar belge ile ortaya konulmalı bunları görelim. Bilgim dahilinde böyle bir şey bugüne kadar olmamıştır. Bugüne kadar yasal yollardan petrol almışızdır” dedi.

‘Hasasi alıyor, açıklasınlar’

Erdoğan iftira ile bir yere varılmayacağını belirterek “DAİŞ terör örgütünden petrol alan kişilerden biri, Rus ve Suriye vatandaşı olduğu, Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenilen George Hasasi’dir. Önce bunu açıklasınlar” dedi. Rusya’nın iddiaları üzerine Erdoğan “Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir. Ben bu makamda durmam ama sayın Putin’e diyorum, ‘sen o makamda durur musun?’ Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım” dedi. Erdoğan ayrıca Türkiye’nin bir G-20 ülkesi olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, bir kabile devleti değildir. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülkenin, bize bu tür bir şey yapması hazmedilir değildir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler