Fransa 'Ermeni Soykırımı' yasa tasarısını yeniden meclise getiriyor

Fransa'da "Ermeni soykırımı" iddialarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı Perşembe günü yeniden Fransa Meclisi'nde oylanacak.

Yayınlanma: 01.12.2015 - 16:32
Abone Ol google-news

Dört yıl önce Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkileri durma noktasına getiren Ermeni soykırım iddialarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı Perşembe günü yeniden Fransa Meclisi'nin gündemine geliyor.

PERŞEMBE GÜNÜ OYLANACAK

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa tasarısı parti grubunun desteğiyle Fransız Meclisi'ne sunuldu. Tasarıda, "20'nci yüzyıldaki soykırımlar ve insanlığa kaşı işlenen suçları inkar edenler cezalandırılsın." ifadelerine yer verildi. 25 Kasım'da da Milli Meclis Adalet Komisyonu'da görüşülen yasanın Perşembe günü mecliste oylanacağı belirtildi.

KABUL EDİLİRSE İNKAR EDENLER YARGILANACAK

Yasa tasarısıyla ilgili konuşan Boyer, 2011 yılında hazırladığı tasarının Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini hatırlattı. Bu sefer soykırım inkarının ifade özgürlüğünün kötüye kullanımı olarak değil, insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamına alınmasını istediğini aktardı. Yeni tasarı ile yasal çıkmazdan kurtulup Fransa Anayasası'nda tanınan bütün soykırımların korunacağını iddia etti. Hazırladığı yasa tasarısının kabul edilmesiyle inkar suçunu işleyenlerin 'insan onuruna saldırı' suçundan yargılanabileceğini ifade etti.

İKTİDAR PARTİSİNDEN DE DESTEK VERENLER VAR

Valerie Boyer, tasarıyı Cumhurbaşkanı François Hollande, meclis ve senato başkanlarına da gönderdiğini belirtti. Yasa tasarısının kabul edilmesi halinde bu sefer Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin daha düşük ihtimal olduğunu, tasarının ifade özgürlüğü ile ilgisinin bulunmadığını iddia etti. Ayrıca tasarıyı meclisteki tüm parti gruplarına gönderdiğini, iktidardaki Sosyalist Parti içerisinde de yasaya destek veren vekillerin bulunduğunu aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler